Ταξιδεύοντας

4 φωτογραφίες που ξυπνούν την διάθεση για μια διαφορετική περιήγηση.

Έχω αναφερθεί στο παρελθόν. Έχω μιλήσει για το ταξίδι. Την ανάγκη να φεύγεις. Να ανανεώνεσαι. Και έχω γράψει για αυτό το θέμα, με διάφορους τρόπους.

Γιατί είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο. Να περιηγείται. Να βρίσκει νέα ερεθίσματα, να ανακαλύπτει πολιτισμούς και κουλτούρες. Να συγκινείται από κάτι νέο αλλά και να κάνει αναδρομές στο παρελθόν.

Και είναι μία βασική ανάγκη και για εμένα. Να μπορώ να χάνομαι. Να ξεφεύγω. Δυστυχώς, δεν είναι πάντα εφικτό με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Για αυτό και έχω βρει εναλλακτικούς τρόπους να την καλύπτω.

Έναν τέτοιο τρόπο επινόησα πρόσφατα, κοιτώντας παλιές φωτογραφίες. Αναμνηστικές εικόνες από ταξίδια του παρελθόντος. Βλέποντας τις ξανά θυμήθηκα στιγμές, χρώματα και αρώματα. Πόλεις και διαφορετικούς ανθρώπους. Περίεργες συνήθειες και ιδιαίτερες γεύσεις.

Και όλα αυτά με λίγες φωτογραφίες. Με ελάχιστες εικόνες. Δεν χρειάστηκα τίποτα παραπάνω για να ενεργοποιηθούν οι μνήμες μου και να βιώσω το ταξίδι. Το ενδιαφέρον αυτής της εμπειρίας ήταν ότι ανακάλυψα και κάτι νέο.

Κάτι που δεν υπήρχε στο μυαλό μου όταν ταξίδευα. Κάτι εντελώς διαφορετικό. Ήταν η αίσθηση της ανάμνησης τόσο ζωντανή αλλά και τόσο μπερδεμένη με τα μετέπειτα μου βιώματα, που το ταξίδι έπαιρνε νέα μορφή. Τα γεγονότα αναμιγνύονταν με τα συναισθήματα που μου προκαλούσαν οι φωτογραφίες και το αποτέλεσμα ήταν συναρπαστικό.

Ήταν σαν να πραγματοποιούσα ένα νέο ταξίδι από την αρχή. Σαν να μην ήμουν εγώ αυτή που τα βίωσε αλλά μία άλλη ταξιδευτής που ανακάλυπτε τον ίδιο τόπο ξανά. Με μια εντελώς διαφορετική ματιά.

Η εμπειρία αυτή με ενθουσίασε τόσο που αποφάσισα να την μοιραστώ μαζί σου. Να δημοσιεύσω τις φωτογραφίες του ταξιδιού μου, χωρίς να αναφέρω τον τόπο και τον χρόνο. Για να βιώσεις και εσύ το δικό σου ταξίδι βλέποντας τις. Για να περιηγηθείς στις δικές σου αναμνήσεις και να ανανεωθείς.

Αν λοιπόν σου αρέσουν τα ταξίδια και δυσκολεύεσαι να τα πραγματοποιήσεις τον τελευταίο καιρό ή απλά ενδιαφέρεσαι για νέες συγκινήσεις, ρίξε μια ματιά στις φωτογραφίες και ζήσε μία διαφορετική εμπειρία.

Καλά ταξίδια!

Leave a Reply