Στα μπλε

Τέσσερις φωτογραφίες με κυανή διάθεση.

Λένε “mood of the day”. Ανεβάζουν κείμενα, εικόνες και αποφθέγματα που εκφράζουν τα συναισθήματα τους. Ποστάρουν περιεχόμενο, που αντικατοπτρίζει την διάθεση τους.

Γράφουν “mood of the day”. Και καλά κάνουν! Οκ, είναι τάση, είναι μόδα. Μπορεί να μην είναι καν αλήθεια. Όμως είναι μια έκφραση, ένα μοίρασμα συναισθημάτων. Ο καθένας επιλέγει να πει ή να μην πει τί νιώθει, τί αισθάνεται. Και αυτό είναι ελευθερία.

Άλλωστε η διάθεση μπορεί να επηρεαστεί από πολλά πράγματα. Για τον καθένα μπορεί να είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα, εγώ πάντα επηρεάζομαι από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκομαι. Και από τα χρώματα που κυριαρχούν σε αυτό.

Και δεν είναι τυχαίο. Η ίδια η επιστήμη της ψυχολογίας παραδέχεται πως τα χρώματα του περιβάλλοντος, επηρεάζουν την διάθεση μας. Έχουν ενέργεια που επιδρά στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, η οποία, με τη σειρά της, επιδρά στη φυσιολογία του. Οι εναλλαγές των επιδράσεων που ασκούνται στα μάτια μας, επηρεάζουν τη μυϊκή, διανοητική και νευρική μας δραστηριότητα.

Έτσι όταν είναι πρωί και έχει αρκετό φως, όπου όλα γίνονται λευκά, η διάθεση μου ξεκινάει από το μηδέν, είναι ουδέτερη. Κενή. Χωρίς έντονα συναισθήματα. Περιμένει νέα ερεθίσματα για να γύρει θετικά ή αρνητικά.

Κάπως έτσι ένιωθα την ημέρα που αποφάσισα, να δημοσιεύσω τις φωτογραφίες του συγκεκριμένου άρθρου. Ήταν νωρίς το πρωί και σκεφτόμουν ποιο θα ήταν το θέμα της φωτογράφισης, όταν η ματιά μου έπεσε πάνω σε κάτι μπλε. Ήταν μια φωτογραφία που είχα τραβήξει πριν καιρό μπροστά από ένα παράθυρο. Όλα έξω φαίνονταν έντονα γαλάζια. Το φως που διαχέονταν ήταν τόσο κυανό, που θυμήθηκα ακριβώς την διάθεση μου.

Ήταν μια απέραντη αίσθηση χαλάρωσης. Όλα, μα όλα, με προσκαλούσαν να ηρεμήσω. Ήταν σαν να μου φώναζαν “μη φοβάσαι! εμείς είμαστε εδώ! Και είμαστε στα μπλε!”. Αυτό το χρώμα, σε συνδυασμό με το τοπίο, καθόρισαν την διάθεση της υπόλοιπης μέρας μου. Θυμάμαι, ότι κύλησε υπέροχα, γεμάτη θετικά συναισθήματα.

Για αυτό και αποφάσισα να μοιραστώ σήμερα, αυτές τις φωτογραφίες. Γιατί ήταν κυανές στιγμές της ζωής μου.  Ήταν “mood of the day” και το ευχαριστήθηκα.

Αν λοιπόν απολαμβάνεις την ζωή και τα χρώματα επηρεάζουν την διάθεση σου, αποθανάτισε τα και μοιράσου την!

Καλή έκφραση, καλό μοίρασμα!

Leave a Reply