Σημεία και τέρατα.

Μία φωτογράφιση στους δρόμους της πόλης, γεμάτη εκπλήξεις.

Περπατάω πολύ. Περπατάω στα στενά της πόλης. Περπατάω ανάμεσα από γκρίζα κτίρια και χαλασμένα πεζοδρόμια. Σε δρόμους με ξεχειλισμένους κάδους και παρατημένα παρτέρια. Η αφετηρία και το τέρμα, είναι σταθερά. Το μόνο που αλλάζει είναι η διαδρομή. Διαγράφω κύκλους, ζιγκ-ζαγκ και ευθείες.

Περπατάω και ψάχνω. Αναζητώ το νέο, το διαφορετικό. Αδημονώ να συναντήσω την έκπληξη, τον εντυπωσιασμό, την χαρά, το γέλιο, την συγκίνηση. Και λένε πως «όποιος ψάχνει, βρίσκει». Κάτι θα ξέρουν…

Γιατί και εγώ βρίσκω! Πέφτω πάνω σε καταστάσεις και σημεία στους δρόμους, που δεν περιμένω να βρω με τίποτα. Έμψυχα και άψυχα αντικείμενα που με εκπλήσσουν, άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα.

Και τότε είναι που εμφανίζω το μεγάλο μου όπλο˙ την φωτογραφική μηχανή, που συλλέγει μοναδικές εικόνες από τους δρόμους της πόλης. Απίστευτα στοιχεία και δεδομένα που τα αποθανατίζω και μερικά από αυτά, επέλεξα να μοιραστώ μαζί σου. Γιατί η έκπληξη είναι τόσο μεγάλη που δεν θα μπορούσα να τα κρατήσω για τον εαυτό μου.

Όπως η φωτογραφία με την ξεχασμένη μπλε τσάντα, κρεμασμένη σε ένα παρατημένο, κλειστό κατάστημα. Μία τσάντα που κάνει παρέα με ένα φυτό.  Μ’ εντυπωσιάζει η συνύπαρξη τους και η ιστορία που μπορεί να κρύβουν. Κάνω σενάρια και υποθέσεις για το πως κατέληξαν μαζί. Και πραγματικά, φαίνεται ότι δεν θα χωρίσουν ποτέ…

Ύστερα, είναι η αναρτημένη αγγελία στην κολόνα της Δ.Ε.Η. Ο Νίκος, ο τύπος που κόλλησε την αγγελία στον στύλο, ψάχνει μια συντροφιά. Μ’ εκπλήσσει τόσο ο τρόπος που παντρεύει τα μέσα για να βρει το ταίρι του. Επιλέγει να εκτυπώσει και να αναρτήσει μία αγγελία και οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθυνθούν στο facebook για να τον βρουν. Τα έντυπα και τα ψηφιακά μέσα, στην υπηρεσία του έρωτα!

Το χιούμορ, η αντίθεση και η ειρωνεία είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν σ’ αυτήν την φωτογραφία, μιας και ο στηθόδεσμος αποτελεί τον πρωταγωνιστή της. Είναι τόσο ιδιαίτερο να περπατάς στον δρόμο και ξαφνικά να συναντάς ένα κρεμασμένο σουτιέν στην απαγορευτική ταινία των έργων του Ο.Τ.Ε!

Τελευταία άφησα την φωτογραφία, που μου προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη. Και αυτό συνέβη γιατί είναι πραγματικά άσχημο να κάνεις μία ανοιξιάτικη βόλτα, να έχεις καλή διάθεση και να συναντάς το πτώμα ενός ποντικού. Σε παραξενεύει, σε λυπεί και μπορεί να σε συνοδεύσουν τα «υπαρξιακά» σου, στο υπόλοιπο της διαδρομής.

Τέσσερις φωτογραφίες από τους δρόμους της πόλης. Τέσσερα δεδομένα-έκπληξη. Τέσσερα σημεία και τέσσερα τέρατα. Αν τα ψάχνεις ή αν τύχει και τα συναντήσεις, μην τα προσπεράσεις.

Σύλλεξε τα.

Leave a Reply