Ποντίκια, εποχές και διαφάνειες.

Μία φωτογράφιση για τα χρόνια που τα τεχνολογικά μέσα προκαλούσαν τις πρώτες μεγάλες, προσωπικές συγκινήσεις.

Κάποτε υπήρχαν τα θετικά φιλμ 35 χιλιοστών. Κάποτε υπήρχαν τα μηχανικά ποντίκια με καλώδια και μπίλιες. Όλα, υπήρχαν κάποτε. Άφθονα και προσιτά. Μπορεί να μην εμφανίστηκαν την ίδια εποχή, αλλά αποτέλεσαν μέρος της καθημερινότητας μου. Σημαντικά εργαλεία που έκαναν θαύματα.

Στη δική μου ζωή, εμφανίσθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Ήταν η εποχή που άρχισα να σπουδάζω γραφιστική. Ήταν η πρώτη χρονιά στη σχολή, που έπρεπε να χρησιμοποιώ και τα δύο μέσα για να παράγω τις πρώτες μου εργασίες.

Τα θετικά φιλμ ή διαφάνειες (slides) τα χρησιμοποίησα στο μάθημα της φωτογραφίας. Έπρεπε να τις εμφανίζω με αυτόν τον τρόπο, ώστε να τις παρουσιάζω στους συμφοιτητές μου. Θυμάμαι πάντα την αγωνία μου για το αποτέλεσμα και την κριτική που θα λάμβανα από τον αυστηρό καθηγητή, όταν άρχιζαν να τοποθετούνται ένα- ένα τα slides στη θήκη του προτζέκτορα. Έσβηναν τα φώτα, έμπαινε σε λειτουργία το μηχάνημα και ξαφνικά εμφανίζονταν μπροστά μου, ο κόπος μου σε μεγέθυνση. Τα χρώματα ήταν τόσο ζωντανά και η ανάλυση τόσο αποτελεσματική, που δεν μπορούσε να κρυφτεί τίποτα. Όλα παρουσιάζονταν τεράστια, ακριβή και μοναδικά.

Τα ίδια συναισθήματα ένιωθα, όταν άρχισα να χρησιμοποιώ σοβαρά  τους υπολογιστές στη σχολή. Το διστακτικό άγγιγμα του αναλογικού ποντικιού, σήμανε την έναρξη της επαγγελματικής μου σχέσης με τον ψηφιακό κόσμο. Θυμάμαι και εδώ τον θαυμασμό, την αγωνία και την έκπληξη που μου προκαλούσε αυτή η επαφή. Η δυνατότητα δηλαδή να επικοινωνώ με τον υπολογιστή, μέσω μιας μικρής καμπυλωτής συσκευής που έμοιαζε με ποντίκι.

Τα θετικά φίλμ (slides) εφευρέθηκαν από τους αδελφούς Lumière το 1907 και παρουσιάστηκαν στην αγορά από την εταιρία Kodaκ το 1935 ενώ χρησιμοποιήθηκαν μαζικά τη δεκαετία του ‘50. Το αναλογικό ποντίκι, από την άλλη πλευρά, εφευρέθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Δύο τεχνολογικά εργαλεία, διαφορετικών εποχών. Δύο τεχνολογικά μέσα που σημάδεψαν μία μοναδική, προσωπική εποχή. Την εποχή του πρώτου ενθουσιασμού και της επαγγελματικής αγωνίας του αρχάριου. Αυτά παρουσιάζω σήμερα.

Αφορμή, αποτέλεσε η καταστροφή του τωρινού μου mouse και η ανακάλυψη του παλιού αναλογικού, ως προσωρινή λύση. Έχοντας στο μυαλό μου εδώ και καιρό, την ανάγκη να παρουσιάσω ένα άρθρο για τα slides, μου δόθηκε η αφορμή να τα συνδυάσω με αυτό το τυχαίο γεγονός. Έτσι, επέλεξα κάποιες λήψεις από τις φοιτητικές μου εργασίες και σε συνδυασμό με την κεντρική βάση του κατεστραμμένου ποντικιού, ξεκίνησα να βγάζω φωτογραφίες. Το αποτέλεσμα μου προκάλεσε μεγάλη νοσταλγία και συγκίνηση.

Αν λοιπόν έχεις παρόμοια βιώματα και τα αντικείμενα της φωτογράφισης σου φαίνονται οικεία, ρίξε μια ματιά στις διαφάνειες-ποντίκια και ίσως θυμηθείς τις πρώτες «τεχνολογικές» συγκινήσεις των δικών σου εποχών.

Καλό ταξίδι στο παρελθόν!

Leave a Reply