Τα παιδιά μόνο.

Μία φωτογράφιση, αφιερωμένη στη δύναμη της παιδικής αλήθειας.

Δε χρειάζονται πολλές γνώσεις. Ούτε απέραντη σοφία. Δεν είναι απαραίτητα τα πτυχία, ούτε οι ατέρμονες αναλύσεις· η αλήθεια είναι, πολλές φορές, απλή και μπορεί να εκφραστεί πηγαία.

Και ενώ η αντίληψη της πραγματικότητας είναι από τα δυσκολότερα προβλήματα της φιλοσοφίας και έχει εξηγηθεί με άπειρους τρόπους και θεωρίες, η έκφραση της μπορεί να γίνει στιγμιαία και χωρίς κανέναν κόπο, όταν βγαίνει από το στόμα ενός παιδιού.

Είναι εντυπωσιακή η σιγουριά με την οποία ένα παιδί επιλέγει να εκφράσει την πραγματικότητα. Είναι μοναδικό, πως ένα μικρό πλασματάκι μπορεί χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος του, τον προφορικό λόγο, τις ζωγραφιές του ή ακόμα και το παιχνίδι να σου δώσει την απάντηση που έψαχνες στα βάθη του μυαλού σου, για να συνειδητοποιήσεις την πραγματικότητα.

 «Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια» , λέει μια λαϊκή παροιμία. Και έχει απόλυτο δίκιο. Γιατί το παιδικό συμπέρασμα είναι αφιλτράριστο. Το μυαλό ενός παιδιού ξεκινάει τη διαδικασία της σκέψης και καταλήγει στο πόρισμα του, χωρίς φόβους, χωρίς ανασφάλειες, μακριά από κοινωνικούς περιορισμούς, προκαταλήψεις και συμφέροντα.

Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή και η πραγματικότητα. Μπορείς να την ακούσεις από το στόμα ενός παιδιού, ενός τρελού ή από το στόμα ενός ενήλικα που προσπαθεί να μιμηθεί την αθώα ψυχή και την απλή σκέψη. Και αυτή μετράει. Γιατί είναι καθηλωτική, απίστευτα προσγειωμένη και μοναδικά απλή.

Αυτή λοιπόν την αλήθεια, αναζητώ και προσπαθώ να ακούω με προσοχή. Αυτήν που τόσο σπάνια βρίσκω όταν συναναστρέφομαι τον κόσμο των μεγάλων. Αυτή μόνο.

Και αυτήν την αλήθεια, επέλεξα να εκφράσω στη φωτογράφιση που πραγματοποίησα. Την παιδική αλήθεια μπροστά στο φωτογραφικό φακό. Αυτήν που βγαίνει αβίαστα, αυθόρμητα και μοναδικά.

Γιατί όπως λέει και ένα αγαπημένο τραγούδι των Γκούλαγκ:

«Τα παιδιά δε ζουν σε κόσμο που στερείται φαντασίας

Δεν είναι ο κόσμος τους ειδήσεων δελτία

Έχουν το ένστικτό τους για προστασία

Τα παιδιά ό,τι κι αν πουν, το εννοούν

Τα παιδιά ό,τι αισθανθούν, ποτέ δεν το κρύβουν»

Τα παιδιά ξέρουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα προσέξουμε. Να τα ακούσουμε. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, παρά μόνο να κερδίσουμε· την αλήθεια.

Καλή ζωή!

Leave a Reply