Οργανικές σκέψεις

Μία φωτογράφιση για την φυσική κατάσταση των πραγμάτων.

Σκέφτομαι πολλές φορές, ότι τα απλά τα κάνουμε δύσκολα. Αναλύουμε καταστάσεις, χτίζουμε σενάρια, πολλαπλασιάζουμε υποθέσεις και τα γεγονότα γίνονται περίπλοκα, συνθετικά.

Όλα τότε φαίνονται γιγαντιαία, τεράστια. Οι συνηθισμένοι προβληματισμοί μετατρέπονται σε εμπόδια και η ψυχή μπερδεύεται, σκοτεινιάζει. Κάθε προσπάθεια να διαπεράσει από μέσα της μια ηλιαχτίδα φωτεινής διάθεσης, μοιάζει απίθανη. Ο νους χάνεται και η λύση απομακρύνεται.

Και όλα αυτά για το τίποτα. Για το μηδέν. Γιατί έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε πολύπλοκα για τα πάντα. Οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής απαιτούν να είμαστε έτοιμοι. «Φτιάξε σενάρια» σου λένε όλοι. «Ανάλυσε το!», «προετοιμάσου!». Όλα πρέπει να γίνονται βάση προγράμματος και σχεδιασμού. Δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα στην τύχη, στον αυθορμητισμό. Στην πρώτη σκέψη.

Και όμως! Υπάρχουν πράγματα που δεν χρειάζονται μελέτη και υπολογισμό. Υπάρχουν στιγμές, που το συναίσθημα θέλει να στείλει το μυαλό σε διακοπές. Να λιάζεται και να μην σκέφτεται τίποτα. Να πίνει το mochito του στην παραλία και να τα αφήνει όλα πίσω, στην αρχική τους κατάσταση. Στην φυσική τους θέση.

Όταν επιτέλους συμβεί αυτό, οι προβληματισμοί παίρνουν την πραγματική τους διάσταση. Τα εμπόδια γκρεμίζονται και οι σύνθετες σκέψεις μετατρέπονται σε οργανικές.

Όπως ένα τριαντάφυλλο. Ναι, έχει πολλά φύλλα. Το ένα στοιβάζεται πάνω στο άλλο και αν αρχίσεις να το μελετάς μπορεί να παρατηρήσεις χίλια πράγματα και να σκεφτείς άλλα τόσα. Δεν παύει όμως να είναι απλά, ένα υπέροχο λουλούδι. Δεν έχεις παρά να το κόψεις, να χαρείς το σχήμα του, το χρώμα του, το άρωμα του. Και αν είσαι και τυχερός, να βρεις και ένα πρόσωπο για να το προσφέρεις ή να το μοιραστείς.

Αυτές τις απλές σκέψεις είχα στο μυαλό μου κοιτάζοντας το φουξ τριαντάφυλλο που απεικονίζει η φωτογραφία, σχετικά με τον τρόπο που πολλές φορές αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Και αυτή η απλότητα με οδήγησε στην απόφαση να το φωτογραφίσω μαζί με άλλα δύο λουλούδια.

Γιατί παραδέχτηκα πως όλα τα γεγονότα έχουν την φυσική τους μορφή. Μπορεί να είναι σύνθετα αλλά και απλά. Στο χέρι μας είναι να κρίνουμε αν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με πολύ σκέψη ή όχι. Οργανωμένα ή αυθόρμητα. Συνθετικά ή οργανικά.

Αν λοιπόν η πολυπλοκότητα της εποχής σε κουράζει, ο Freud δεν δίνει πάντα τις απαντήσεις και τα προβλήματα με την υπερανάλυση μεγαλώνουν, ρίξε μια ματιά στις φωτογραφίες, κόψε ένα λουλούδι, χαλάρωσε και σκέψου οργανικά.

Καλή ζωή!

Leave a Reply