Οχήματα και θύματα

Μία φωτογράφιση για τη ζωντάνια της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη, όπως κάθε πόλη, είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Λειτουργεί και αναπτύσσεται, ανάλογα με τις συνθήκες.

Μοιάζει με ένα πιστό σκυλί. Ακολουθεί κατά γράμμα τη διάθεση, τις επιθυμίες και τις ανάγκες των κατοίκων της. Περιμένει με υπομονή τα αφεντικά της, να τη τροφοδοτήσουν και να της εκφράσουν την αγάπη ή την αδιαφορία τους.

Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσεις τη σχέση της πόλης με τους κατοίκους της. Είναι αρκετά απλό να αντιληφθείς την ζωή και την διάθεση της. Το μόνο που χρειάζεται, είναι τα δύο σου πόδια και ένας φωτογραφικός φακός.

Έχοντας ανάλογη διάθεση ανακάλυψης, ξεκινώ περιπάτους στους δρόμους της. Ακολουθώ τυχαίες διαδρομές μέσα από σκιερά στενά και ηλιόλουστες λεωφόρους. Παρατηρώ την εικόνα της. Ακούω τους ήχους της. Βλέπω, αισθάνομαι, καταλαβαίνω. Περπατώ και κάθε βήμα, έχει κάτι νέο να μου δώσει. Κάθε στροφή έχει κάτι καινούριο να μου αποκαλύψει. Οι εικόνες εναλλάσσονται γρήγορα αλλά όλες μαζί δημιουργούν με σαφήνεια, τη διάθεση της.

Η πόλη σίγουρα ακολουθεί πιστά τους κατοίκους της, που της φέρονται με κάθε τρόπο. Γεμίζουν τους τοίχους της με παλιές εφημερίδες και προσκλήσεις για φιλανθρωπία. Διαβαίνουν τους δρόμους της με θορυβώδεις σακαράκες, στολισμένες με ερωτικά τερτίπια. Αναρτούν τη περηφάνια τους σε παλιά κτήρια και τη φωτίζουν με λαμπιόνια. Παρκάρουν τα οχήματα τους σε μικρά στενά και ξαποσταίνουν. Στολίζουν τις γωνιές της με πλακάκια που αναπαριστούν καρδιές και ονειρεύονται το ταίρι τους.

Η πόλη αναστενάζει, ονειροπολεί, πιστεύει, βοηθάει. Παρακαλεί, έχει ορμές, ερωτεύεται, νιώθει περήφανη και ικανή να προσφέρει. Γίνεται θύμα των ενστίκτων της, της θρησκείας της, της καταγωγής και της καρδιάς της.

Η πόλη αισθάνεται και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Η πόλη ζει και το αποδεικνύουν τούτες οι φωτογραφίες. Το αποτέλεσμα της δικής μου προσπάθειας να την αφουγκραστώ, να την καταλάβω.

Αν λοιπόν πιστεύεις και εσύ ότι η πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός και έχεις ανάγκη να το νιώσεις, δεν έχεις παρά να ρίξεις μια ματιά στις λήψεις και στην συνεχεία να πάρεις το κινητό ή τη φωτογραφική σου μηχανή και να βγεις στους δρόμους της.

Καλή διασκέδαση!

 

Leave a Reply