Λυτρωτές

4 φωτογραφίες για τις φωτεινές γραμμές του ήλιου.

Είναι ευθείες. Έχουν κλήση διαγώνια, σε διάφορες μοίρες και σκορπίζουν το φως του ήλιου. Χωρίζουν το τοπίο σε μέρη. Από την δεξιά το ένα κομμάτι, από την αριστερή το άλλο.

Φυσικά, μπορεί να είναι πολλές και να δημιουργούν ένα στεφάνι από φως. Είτε να είναι δυο, τρεις και να κόβουν τον αέρα σαν σπαθιά. Άλλοτε πάλι είναι αμέτρητες και δεν διακρίνονται εύκολα αλλά καταφέρνουν να θαμπώσουν το περιβάλλον. Να δημιουργήσουν ένα φωτεινό πέπλο που τα καλύπτει όλα.

Το δηλώνουν από μόνες τους άλλωστε. Είναι οι αχτίδες που δημιουργούνται από το σημείο που ο ήλιος εμφανίζεται στον ουρανό. Οι αχτίδες, κυλάνε από τα κενά ανάμεσα στα σύννεφα ή ανάμεσα από άλλα αντικείμενα. Αποτελούν τις στήλες του αέρα που φωτίζονται από τον ήλιο και διαχωρίζονται από σκιερά σημεία της ατμόσφαιρας.

Αυτά τα σκοτεινά σημεία είναι που δίνουν ζωή στις ηλιαχτίδες. Χωρίς το σκότος ο ήλιο δεν θα υπήρχε. Χωρίς τα σκιερά σημεία, οι ηλιαχτίδες δεν θα ξεχώριζαν. Όπως στην ζωή των ανθρώπων. Χωρίς τις δύσκολες στιγμές, οι χαρές δεν θα είχαν νόημα. Χωρίς τα αρνητικά, τα θετικά θα φαινόταν ασήμαντα.

Κοιτάω τις φωτογραφίες που τράβηξα με θέμα τις ηλιαχτίδες και σκέφτομαι ακριβώς αυτό. Πως το καλό παρομοιάζεται πάντα με το φως. Ενώ το κακό με το σκότος. Όταν μάλιστα, μετά από μια δύσκολη κατάσταση αρχίζουν να παρουσιάζονται τα πρώτα θετικά σημάδια, τότε οι άνθρωποι αισθάνονται όπως στην εμφάνιση των πρώτων ηλιαχτίδων, την Άνοιξη.

Και όταν ένα θετικό γεγονός παρουσιάζει τα ευεργετικά του αποτελέσματα, είναι σαν μία πλούσια ανθοδέσμη από φως να εισβάλει στην ζωή μας και να τα μετατρέπει όλα σε ανάλαφρα, αέρινα συναισθήματα.

Σαν τις φωτογραφίες που επέλεξα να παρουσιάσω σήμερα. Είναι γεμάτες από το φως αυτών των γραμμών του ήλιου. Τι και αν η λήψη πραγματοποιήθηκε στην πόλη ή στην ύπαιθρο. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Θαμπώνουν το τοπίο γλυκά και σκορπίζουν χαρά και ανακούφιση. Και συμβαίνει πάντα, να εμφανίζονται μετά από τα δύσκολα. Μετά από μια άγρια νύχτα, ύστερα από μια καταρρακτώδες βροχή.

Αν λοιπόν σου αρέσουν οι φωτογραφίες και σου προκαλούν ήρεμα συναισθήματα, σκέψου τις ηλιαχτίδες. Και κάθε φορά που τις βλέπεις δέξου τες σαν λυτρωτές. Γιατί είναι ο πιο απλός τρόπος να φτιάξεις την διάθεση σου, μετά από μία σκοτεινή εμπειρία.

Καλή ζωή!

Leave a Reply