Γαστρονομική καθημερινότητα

Μία φωτογράφιση still life με τροφές της καθημερινότητας μας.

Ζουν ανάμεσα μου. Βρίσκονται μέσα στα ντουλάπια ή στο ψυγείο και περιμένουν υπομονετικά, την στιγμή που θα τις χρειαστώ. Ξέρουν ότι μου είναι απαραίτητες και για αυτό δεν έχουν αγωνία.

Πρόκειται για τις τροφές που μαγειρεύω συχνά, είτε γιατί αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής μου είτε γιατί είναι υλικά γρήγορου μαγειρέματος. Τα αυγά, τα κρεμμύδια, οι πατάτες και τα μακαρόνια είναι οι πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης φωτογράφισης και οι αφανείς ήρωες στην κουζίνα μου.

Όταν δεν έχω χρόνο, βαριέμαι να μαγειρέψω ή δεν έχω έμπνευση, καταλήγω σε αυτές. Ανοίγω το ψυγείο ή το ντουλάπι και η λύση βρίσκεται μπροστά μου. Αρπάζω τότε κάποια από αυτές τις τροφές ή κάνω ένα συνδυασμό μεταξύ τους και σε δέκα με είκοσι λεπτά έχω έτοιμη μία ομελέτα, μία μακαρονάδα με σάλτσα Bolognese ή πατάτες στον φούρνο. Και ενώ εγώ παίρνω τα εύσημα, αυτές καταλήγουν στα ικανοποιημένα στομάχια της οικογένειας μου.

Είναι τροφές που μου λύνουν τα χέρια και η φωτογράφιση τους ήταν μοιραία. Για να τις αποθανατίσω, επέλεξα να ακολουθήσω ένα συνδυασμό τροφής και υλικών συσκευασίας: αυγά-σακουλές polybag, κρεμμύδια-χαρτί φούρνου, πατάτες-αλουμινόχαρτο, μακαρόνια-διαφανής μεμβράνη κουζίνας.

H φωτογράφιση ανήκει στο είδος still life (νεκρή φύση) . Ο όρος still life περιγράφει ένα έργο που απεικονίζει συνήθως μία σύνθεση από άψυχα αντικείμενα, που μπορεί να είναι είτε φυσικά, όπως τρόφιμα, λουλούδια ή νεκρά ζώα, είτε τεχνητά, όπως βάζα, διάφορα σκεύη ή βιβλία. Προέρχεται από τον χώρο της τέχνης και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη.

Η τεχνική της νεκρής φύσης, δίνει στον φωτογράφο ελευθερία σύνθεσης των αντικειμένων καθώς μπορεί να πειραματιστεί με τις φόρμες, τα χρώματα και το φως.

Με αυτόν τον τρόπο τα αυγά, τα κρεμμύδια, οι πατάτες και τα μακαρόνια μεταμορφώθηκαν σε νεκρά φύση, όχι μέσα στο στομάχι μου αλλά μπροστά από τον φωτογραφικό φακό. Δεν θα μπορούσα να μην τις αφιερώσω χρόνο αφού μου εξοικονομούν τόσο. Το αξίζουν και με το παραπάνω.

Καλή θέαση ή καλή όρεξη.

 

Leave a Reply