Φαινομενικές αναζητήσεις

Μία φωτογράφιση αφιερωμένη στις επιφάνειες που βρίσκονται γύρω μας.

Σημεία και στοιχεία του κόσμου μας. Σκληρές, τραχιές, μαλακές. Λείες ή με βαθουλώματα. Με σχέδια ή χωρίς. Πολύχρωμες ή μουντές. Επιφάνειες που καθόμαστε πάνω τους, στηριζόμαστε σε αυτές ή τοποθετούμε αντικείμενα.

Είναι οι τελικές εικόνες που λαμβάνει το ανθρώπινο μάτι και αποτελούν την σύσταση των πραγμάτων και των φυσικών πλασμάτων. Και είναι αποτέλεσμα φωτός. Γιατί κάθε τι που αντιλαμβανόμαστε με βάση την όραση μας, είτε φωτίζεται είτε είναι αυτόφωτο. Έτσι οι επιφάνειες αποκτούν ζωή.

Και με ακόμα έναν τρόπο. Με την αίσθηση της αφής. Μία επιπλέον ανθρώπινη ικανότητα που τις ζωντανεύει. Όταν τις αγγίζουμε, νιώθουμε την υφή τους. Την αισθανόμαστε. Η επαφή μαζί τους προσφέρει επιπλέον πληροφορίες και συντελεί δραστικά στην τελική μας απόφαση για το “τί εστί” η κάθε μία τους.

Κάποιες δημιουργούν απέχθεια. Άλλες μας ελκύουν. Μερικές προκαλούν τον θαυμασμό και κάποιες μας είναι αδιάφορες.

Όμως όλες, μα όλες, βρίσκονται εδώ. Εκεί. Γύρω μας. Με την βοήθεια του φωτός και των αισθήσεων, μας καλούν να τις αντιληφθούμε, να τις προσέξουμε, να τις παρατηρήσουμε. Και είναι απίστευτο τί μπορούν να μας προφέρουν, αν καταφέρουν να τραβήξουν την προσοχή μας.

Γιατί κάθε μία επιφάνεια, δεν είναι απλά αυτό που φαίνεται. Έχει να πει μια ιστορία. Μπορεί να μας πληροφορήσει αν είναι νέα ή παλιά. Αν την έχουν κακομεταχειριστεί ή αν της φέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Αν την πρόσεξαν ή της άφησαν πληγές.

Κάθε λεπτομέρεια της, μπορεί να μας δώσει έμπνευση. Ή να μας γεμίσει με απορίες. Μπορεί πάλι να αποτελέσει κίνητρο για μια νέα δημιουργία και το έναυσμα για μια φωτογραφία!

Οι επιφάνειες είναι κάτι παραπάνω από “φαινομενικές”. Γι’ αυτό είναι θαυμαστές! Έχουν πάντα κάτι να μου προσφέρουν. Χρησιμοποιώντας όραση και αφή, δεν χάνω την ευκαιρία να τις παρατηρώ, να τις αντιλαμβάνομαι, να τις ζω. Ποτέ δεν μ’ έχουν αφήσει παραπονεμένη.

Μπορεί να είναι ο κορμός ενός δένδρου, ο πάτος μιας βρώμικης πισίνας, ένας τοίχος που οι σκιές παίζουν πάνω του ή ακόμη και η επιφάνεια που δημιουργείται από μια συστάδα θάμνων. Όλες μα όλες, έχουν κάτι να μου δώσουν.

Και για του λόγου το αληθές, σήμερα σας παρουσιάζω την προσφορά τους. Μια σειρά φωτογραφιών που πραγματοποιήθηκε έχοντας ως αφορμή τις παραπάνω σκέψεις.

Αν λοιπόν σ’ έπεισε το αποτέλεσμα και δεν είσαι “επιφανειακός” τύπος, ξεκίνα το ψάξιμο και ανακάλυψε γνώσεις, ιδέες και ιστορίες πάνω και πίσω από μία επιφάνεια.

Καλές αναζητήσεις!

Leave a Reply