Δρόμοι που μιλάνε, πορτοκαλί.

Μία φωτογράφιση στους δρόμους της ζεστής πόλης, αφιερωμένη στο πορτοκαλί χρώμα και την τυπογραφία.

Το καλοκαίρι, όλα αλλάζουν στην πόλη. Κάθε πρωί, ο ήλιος ξυπνάει με όρεξη και χαρίζει τη θερμή του ενέργεια. Απλώνεται σταδιακά στις γειτονιές και μεταβάλλει την όψη τους. Το ζεστό του χρώμα βάφει σιγά-σιγά τους δρόμους, τα παρτέρια, τα μπαλκόνια και τις γλάστρες. Τα κτίρια φωτίζονται και οι πινακίδες των καταστημάτων αποκτούν μια φυσική ζωντάνια.

Όλα, μπαίνουν στο χορό του κίτρινου και του πορτοκαλί. Ακόμα και οι καρδιές των ανθρώπων ζεσταίνονται και βγαίνουν στους δρόμους για να λιαστούν. Όλα γιορτάζουν, χωρίς επιλογή. Ο ήλιος δεν αφήνει κανένα σκοτεινό περιθώριο· τα ντύνει λαμπρά, είτε το θέλουν είτε όχι.

Μέσα σε αυτό το πανηγυρικό κλίμα, οι βόλτες στην πόλη είναι ευχάριστες. Το περπάτημα γίνεται αργό και σου αφήνει χρόνο να χαζέψεις, να δεις τις λεπτομέρειες. Να παρατηρήσεις την ομορφιά που κρύβονταν πίσω από τις σκιές του χειμώνα. Και εκεί είναι που ανακαλύπτεις πως οι δρόμοι της πόλης, σου μιλάνε.

Το αστικό τοπίο, αποφασίζει να σου πει τα μυστικά του. Να μοιραστεί τα εσώψυχα του, μέσα από πορτοκαλί σήματα και πινακίδες. Και αν έχεις το μικρόβιο της τυπογραφίας, τα γράμματα ζωντανεύουν και σου μιλούν. Σου ψιθυρίζουν όλα αυτά που αγνοούσες το χειμώνα.

Σου λένε για το τι πρέπει να προσέξεις, αν είσαι κοντά σε έργα, που να κατευθυνθείς αν ψάχνεις κάτι. Σε ενημερώνουν για τον δημιουργό ενός γκράφιτι ή για τον ιδιοκτήτη ενός αυτοκινήτου. Σου μαθαίνουν το όνομα ενός δρόμου ή την επωνυμία ενός καταστήματος. Σε πληροφορούν για τη χρονολογία ιδρύσεως ενός οργανισμού ή για τα εμπορεύματα μιας επιχείρησης.

Σου τα αποκαλύπτουν όλα χωρίς δυσκολία και εσύ τα προσέχεις γιατί φέγγουν ζεστά, στα μάτια σου. Τοποθετημένα σε πορτοκαλί φόντο ή βαμμένα πορτοκαλί, τραβούν την προσοχή σου και κάθεσαι να τα ακούσεις, ευχάριστα. Παρατηρείς τις λεπτομέρειες τους, τον τρόπο σχεδιασμού, το φούσκωμα που προκάλεσε στο πλαστικό χρώμα η φθορά του χρόνου και η έκθεση τους στον ήλιο.

Παρατηρείς και δε χορταίνεις να ακούς την ιστορία τους. Το πώς ξεκίνησαν και που κατέληξαν. Γιατί σχεδιάστηκαν και αν τελικά είναι ικανοποιημένα. Τα βλέπεις, τα ακούς, τα αισθάνεσαι και όλα μέσα σου βάφονται και αυτά πορτοκαλί.

Γεμίζεις θετική ενέργεια, πιάνεις τη φωτογραφική μηχανή και απαθανατίζεις κάθε γράμμα, κάθε λέξη, κάθε ιστορία που σου διηγήθηκαν οι δρόμοι της πόλης. Φωτογραφίζεις τις εξομολογήσεις τους και τις αποθηκεύεις για το μουντό χειμώνα που θα έρθει. Τις κρατάς, να τις δεις ξανά όταν θα χρειάζεσαι λίγη αισιοδοξία, λίγο πορτοκαλί.

Αν αυτό το καλοκαίρι έχεις ξεμείνει στην πόλη και αναζητάς λίγη παρέα, ρίξε μια ματιά σε αυτήν τη φωτογράφιση και βγες στους δρόμους της. Θα λουστείς σίγουρα με το πορτοκαλί φως του ήλιου και ίσως καταφέρεις να ακούσεις τι έχουν να σου πουν. ‘Ίσως τελικά ανακαλύψεις τα μυστικά τους και όταν γυρίσεις σπίτι να είσαι γεμάτος από θετικά συναισθήματα.

Καλές βόλτες!

Leave a Reply