Οπτική λεπτομέρεια.

Τέσσερις φωτογραφίες που μπορεί να αλλάξουν την οπτική που βλέπεις τα πράγματα.

Λένε ότι «η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά». Λένε, ότι αν παρατηρήσεις κάτι καλά, μπορεί να δεις πράγματα που δεν θα πίστευες ότι υπάρχουν ή να καταλάβεις καλύτερα το αντικείμενο που παρατηρείς ή να αλλάξει ολόκληρη η κοσμοθεωρία σου.

Όταν παίρνω την φωτογραφική μηχανή στα χέρια μου ανακαλύπτω ότι μπορεί να έχουν δίκιο. Ο φακός της μηχανής είναι ο καλύτερος φίλος για να ανακαλύψεις πράγματα. Είναι αυτός που μπορεί να σου ξεδιπλώσει έναν καινούριο κόσμο ή να σου ξεκλειδώσει την σκέψη.

Αυτό συνέβει στις φωτογραφίες που παρουσιάζω στο συγκεκριμένο άρθρο.

Στην πρώτη περίπτωση προσπαθούσα να κάνω μία φωτογράφιση food styling. Ο μαϊντανός και ο άνηθος ήταν υλικά του φαγητού που φωτογράφιζα. Με την χρήση του φακού, ανακάλυψα το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρήκα πολύ πιο ενδιαφέρον. Ο τρόπος με τον οποίο τα υλικά ήταν πεταμένα μέσα στον λευκό νιπτήρα, τόνιζαν τα χρώματα τους και τους έδιναν έναν μικρό άλλα πρωταγωνιστικό ρόλο.

point-of-view-by-georgia-kalt-2

Στην δεύτερη φωτογραφία, προσπαθούσα να βγάλω μία γενική εικόνα του δωματίου, όταν με την βοήθεια του φακού, έπεσε το μάτι μου πάνω στο παλτό και την παλιά κρεμάστρα. Εννοείται ότι το αποτέλεσμα έδωσε αυτό που ανακάλυψα. Μία αίσθηση παραίτησης, σε ένα χαρούμενο φόντο.

point-of-view-by-georgia-kalt-3

Στις διακοπές μου, βγάζω διάφορες φωτογραφίες. Προσπαθώ να εκμεταλλευτώ κάθε γωνία, κάθε σημείο. Ήμουνα πάνω στο καράβι και ήθελα να βγάλω την θάλασσα. Ο φακός όμως με βοήθησε να βρω το χέρι που ήταν ακουμπισμένο πάνω στην θέση του καραβιού. Με βοήθησε, να βρω την νοσταλγία.

point-of-view-by-georgia-kalt-4

Στην τέταρτη φωτογραφία, είναι σχεδόν φανερό ότι βρισκόμουν στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, ήμουν στο καφενείο ενός ορεινού χωριού. Γλέντι κρητικό εξελισσόταν και όλοι έπιναν τσικουδιές. Προσπαθώντας να καλύψω το γλέντι, παρατήρησα ένα μικρό Κρητικόπουλο μέσα σε ένα παλιό κάδρο. Το παιδί της φωτογραφίας ήταν τόσο μικρό σε ηλικία αλλά και τόσο μεγάλο στον τρόπο με τον οποίο πόζαρε, που δεν μπορούσα να μην το αποθανατίσω.

Ο μαϊντανός, το παλτό, το χέρι και το Κρητικόπουλο είναι μερικά από τα παραδείγματα που μου θυμίζουν ότι το ενδιαφέρον δεν είναι, πολλές φορές, σε αυτό που βλέπω με την πρώτη ματιά. Χρειάζομαι δεύτερη και τρίτη. Χρειάζομαι την λεπτομέρεια.

Αν θέλεις να αλλάξεις τον τρόπο που σκέπτεσε, δοκίμασε το.

Leave a Reply