Το ράφι, η ράχη και το καλοκαίρι.

Πως να διακοσμήσεις τα ράφια σου το καλοκαίρι, διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Το καλοκαίρι στα φόρτε του. Αρχές Ιουλίου και όλοι σκέφτονται τις διακοπές τους. Που θα πάνε, τι θα κάνουν για να περάσουν καλά… Κάποιοι θα αράζουν στην παραλία ενός νησιού με ένα βιβλίο αγκαλιά, άλλοι θα χαλαρώνουν στο εξοχικό τους σπίτι και αρκετοί θα μείνουν στις πόλεις λόγω οικονομικών δυσχερειών.

“άνοιξε ένα βιβλίο, διάβασε το και ανάλογα με την διάθεση που θα σου δημιουργήσει ή ανάλογα με την πλοκή του, διακόσμησε το στον χώρο σου”

 

Εγώ ακολούθησα το concept και είχε αποτέλεσμα. Επέλεξα τέσσερα βιβλία, τα διάβασα και μετά όλα ήρθαν μόνα τους. Ιδού τα αποτελέσματα:

  1. «Η πλωτή πόλη», Μάρω Δούκα.

Μία απλή ιστορία ενός αδιέξοδου έρωτα γραμμένη από τις σημαντικότερες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας. Ένα μυθιστόρημα νωχελικό και φιλήσυχο, ότι πρέπει για τα καλοκαιρινά μεσημέρια, με τον τζίτζικα να σκάει στο αυτί σου.

decorate-your-summer-shelves- reading-book-georgia-kalt-3

Η διακόσμηση που προέκυψε είναι γαλήνια, κλασσική και γαλανόλευκη. Θα μπορούσε να στολίζει το ράφι μίας βιβλιοθήκης σε ένα σπίτι στις Κυκλάδες ή το ράφι μιας «λευκής» κουζίνας σε αστικό σπίτι.

decorate-your-summer-shelves- reading-book-georgia-kalt-2

  1. «Μεσάνυχτα στο περιβόλι», Άρης Σφακιανάκης.

Το απόλυτο καλοκαιρινό μυθιστόρημα. Σύντομο, ευκολοδιάβαστο, με αναφορές στις διακοπές, στην Χίο και στην εξωτική πλευρά των γυναικών (μέσα από τα μάτια ενός άνδρα). Ιδανικό για βραδινό διάβασμα με πανσέληνο.

decorate-your-summer-shelves- reading-book-georgia-kalt-5

Η ράχη του βιβλίου τοποθετήθηκε δίπλα σε διακοσμητικά που θυμίζουν καλοκαίρι. Ένα ψάρι, ένα δοχείο που μοιάζει με κοχύλι, ένα κάδρο με το γράμμα Μ (όπως «Μεσάνυχτα στο περιβόλι»). Καθαρόαιμο γυναικείο ράφι για ένα σπίτι δίπλα στην θάλασσα.

decorate-your-summer-shelves- reading-book-georgia-kalt-4

  1. «The one plus one», Jojo Mayes.

Ώρα για εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας. Ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, θηλυκού τύπου, με αρκετό χιούμορ. Και πάλι ο έρωτας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεύτερο, τα ταξίδια και η περιπέτεια τους. Συνίσταται σίγουρα για θερινή ανάγνωση.

decorate-your-summer-shelves- reading-book-georgia-kalt-7

Το ράφι που δημιουργήθηκε από τις επιρροές της Mayes είναι εντελώς καλοκαιρινό με super folklor διάθεση. Πήλινα διακοσμητικά, «ξανθό» ξύλο και αρκετές πορτοκαλί πινελιές. Ιδανική διακόσμηση εξοχικού ραφιού.

decorate-your-summer-shelves- reading-book-georgia-kalt-6

  1. «Δίχως Θεό», Άγγελος Τερζάκης.

Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Το βιβλίο καλό είναι να διαβαστεί με προσοχή και διάθεση προβληματισμού. Πρόκειται για μία ιστορία που η κριτική το χαρακτήρισε από τα λαμπρότερα δείγματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν έχει γραφτεί από τον Άγγελο Τερζάκη. Το βιβλίο ανήκει στο είδος των μυθιστορημάτων της μικροαστικής πραγματικότητας και εξιστορεί το δράμα ενός νέου ανθρώπου.

decorate-your-summer-shelves- reading-book-georgia-kalt-9

Η ράχη του βιβλίου διακόσμησε ένα ράφι υποβλητικό, «ανθρώπινο», με στοιχεία δράματος. Θα μπορούσες να το ονομάσεις «το ράφι του διανοούμενου» και να στολίζει ένα αστικό υπνοδωμάτιο ή ένα καθιστικό χώρο σε ένα σπίτι στο Ιώνιο.

decorate-your-summer-shelves- reading-book-georgia-kalt-8

Τέσσερα βιβλία και οι ράχες τους. Τέσσερα ράφια και η ιστορία τους. Όπως λέει ο Τερζάκης,

« Όλοι μας έχουμε μιαν ιστορία. Δε χρειάζεται δα να είναι και πολύ σημαντική. Φτάνει αυτός που θα τη γράψει να μη την προδώσει».

Αν σου άρεσαν, δοκίμασε τες.

illustration-for-Greek-islands-georgia-kalt-10

Leave a Reply