Όταν πέσει το σκοτάδι.

Προτάσεις εσωτερικού φωτισμού, για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Ο Οκτώβρης ήρθε και σιγά-σιγά φεύγει. Φέτος ο καιρός ξέχασε ότι βρισκόμαστε στα μέσα του φθινοπώρου αλλά το σκοτάδι είναι συνεπέστατο.

Φεύγω το απόγευμα από τη δουλειά, αφηρημένη και γεμάτη έγνοιες. Γυρνάω να δω γύρω μου και έκπληκτη συνειδητοποιώ πως ο ήλιος έχει δύσει. Μου φαίνεται απίστευτο πως μίκρυνε η μέρα και πως η νύχτα έρχεται νωρίτερα, για να απλώσει τα σκοτεινά της πέπλα.

Θέλω το χρόνο μου να συνηθίσω. Να δεχτώ την αλλαγή. Γυρνάω σπίτι κουρασμένη, περπατάω στα τυφλά και ψάχνω. Όχι το διακόπτη του κεντρικού φωτισμού. Ψάχνω το μικρό διακόπτη. Αυτόν που συνδέεται με ένα καλώδιο και οδηγεί στο επιδαπέδιο φωτιστικό του χολ. Εκείνο το μικρό κουμπάκι, που μου χαρίζει υπέροχες βραδιές χαλάρωσης και ηρεμίας.

Γιατί όταν πέσει το σκοτάδι, προτιμώ το ημίφως που γεμίζει το χώρο με λάμψεις και σκιές. Με αυτόν τον τρόπο χαλαρώνω το χειμώνα, σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα που ξεκουράζει τα μάτια και την ψυχή μου.

Και αυτές ήταν οι σκέψεις μου πρόσφατα, γυρνώντας νωρίς αλλά χωρίς ήλιο, από το γραφείο. Όταν πάτησα το διακόπτη συνειδητοποίησα πως, μέχρι τώρα, δεν έχω δημιουργήσει ένα άρθρο αφιερωμένο στο λεγόμενο low και direct lighting.

Έτσι, αποφάσισα να πιάσω κατευθείαν δουλειά. Άναψα τα φωτιστικά σε όλα τα δωμάτια, έπιασα τη φωτογραφική μηχανή και ξεκίνησα να φωτογραφίζω σημεία του σπιτιού που θεωρώ ότι αντιπροσωπεύουν τους δύο τρόπους φωτισμού.

Με τον όρο low lighting, εννοούμε τον εσωτερικό φωτισμό που σκοπό έχει να προσφέρει χαμηλό φως και το επιτυγχάνει με τη διάχυση του στο χώρο. Ενώ με τον όρο direct, αναφερόμαστε σε μία έντονη δεσμίδα φωτός που κατευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο εμβαδό.

Ο χαμηλός-low φωτισμός χρησιμοποιείται για να προσφέρει ένα χαλαρωτικό περιβάλλον, ενώ το άμεσο-direct φως, το επιλέγουμε όταν θέλουμε να δούμε καλά ένα αντικείμενο, μέσα στο σκοτάδι. Για παράδειγμα, τα φωτιστικά γραφείου-διαβάσματος ανήκουν σε αυτήν  την κατηγορία.

Μόλις καταλάβεις τη χρήση της κάθε μίας μορφής, είναι πολύ εύκολο να συγκεντρώσεις τα φωτιστικά του σπιτιού σου, να επιλέξεις καίρια, στρατηγικά σημεία και να φωτίσεις το χώρο σου αντίστοιχα. Αν θέλεις να τονίσεις κάποια λεπτομέρεια ή να δώσεις δραματικό ύφος στο χώρο σου, διάλεξε ένα φωτιστικό σε μορφή προβολέα. Αν πάλι θέλεις να αφήσεις το φως να σκορπίζεται απαλά, επέλεξε κάποιο φωτιστικό με «καπέλο». Τοποθέτησε το σε σχετικά χαμηλό ύψος και άναψε το, για να σου χαρίσει την ηρεμία που αναζητάς.

Έτσι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα δώσεις χαρακτήρα στο χώρο σου και ίσως νιώσεις ικανοποιημένος. Όπως ένιωσα και εγώ, όταν μετά τη φωτογράφιση κάθισα κάτω από τη λάμπα του γραφείου και παρατήρησα τις φωτογραφίες μου. Αυτές που μοιράζομαι εδώ μαζί σου.

Αν θέλεις λοιπόν και εσύ να χαλαρώνεις στο σπίτι σου όταν πέφτει το χειμωνιάτικο σκοτάδι, ρίξε μια ματιά στις φωτογραφίες και ξεκίνα δράση!

Καλή επιτυχία!

Leave a Reply