Στα κόκκινα

Τέσσερις ιδέες για να διακοσμήσεις το σπίτι σου τις ημέρες του Πάσχα, με επιτοίχια κόκκινα πιάτα.

Ανάσταση. Κόκκινα αυγά. Τσούγκρισμα. Ελπίδα, χαρά, αγάπη και αγκαλιές.

Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό μου, όταν σκέφτομαι την «κόκκινη γιορτή». Έτσι ονομάζω το Πάσχα. Γιατί όλα είναι κόκκινα και απαιτούν να συμβολίζουν την θυσία του Θεανθρώπου. Έτσι μας έχουν μάθει. Να τα βλέπουμε όλα πορφυρά, σαν το αίμα του.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια θα δεις και άλλα χρώματα γύρω σου. Μωβ, ροζ, απαλά πράσινα και ελαφριά γαλάζια. Όμως το κόκκινο δεν το αλλάζω. Είναι ένα χρώμα που αγαπώ. Περιλαμβάνει όλη την ενέργεια και το πάθος που πρέπει να έχει το χρώμα της ζωής. Και το Πάσχα δεν είναι τίποτα άλλο, από ζωή. Την ζωή που φέρνει η Άνοιξη, την ζωή που φέρνει η Ανάσταση.

Έτσι, τα θέλω όλα κόκκινα. Τις λαμπάδες, τα κεριά, τις κορδέλες, το περιτύλιγμα από τα σοκολατένια λαγουδάκια, τα λουλούδια στον επιτάφιο, τα κόκκινα αυγά. Έτσι ακριβώς. Με την ενέργεια αυτού του χρώματος. Τα χαμόγελα, τις ευχές, τους ύμνους, τα όνειρα, την ελπίδα. Όλα, κόκκινα.

Για αυτό και δεν μπορώ να σκεφτώ πως ο προσωπικός μου χώρος δεν θα ντυθεί στα γιορτινά. Πρέπει κάπου μέσα στο σπίτι να υπάρχει το πορφυρό. Να σκορπάει ζωντάνια και ζεστασιά. Να θυμίζει τις μέρες που έρχονται και τις χαρές που φέρνουν.

Εκεί ήταν το μυαλό μου, πρόσφατα, όταν σκεφτόμουν πώς θα διακοσμήσω το σπίτι μου. Στα κόκκινα, στις αγκαλιές και στα φιλιά. Αποφάσισα λοιπόν, να ετοιμάσω κάτι διαφορετικό. Να σχεδιάσω σε κόκκινα πιάτα, μορφές που να παρουσιάζουν το Πάσχα. Να απεικονίσω τις ζεστές ανθρώπινες σχέσεις που εκτυλίσσονται γύρω από ένα κόκκινο…αβγό! Και αυτό έκανα.

Πήρα χαρτί και μολύβι, σχεδίασα τις φιγούρες και μετά πέρασα στην εκτέλεση των ιδεών μου, πάνω στα πιάτα. Το αποτέλεσμα με ευχαρίστησε τόσο πολύ, που αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σου για ακόμα μια φορά.

Το είπε άλλωστε και ο Καζαντζάκης: «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα».

Αν λοιπόν λατρεύεις το Πάσχα, βάλε την καλή σου διάθεση, χρησιμοποίησε την φαντασία σου, ετοίμασε τις μπογιές σου και ζήσε το μέχρι εκεί που δεν πάει. Στα κόκκινα.

Καλή Ανάσταση.

Leave a Reply