Σε άλλη συχνότητα.

Τέσσερις ιδέες διακόσμησης με ρετρό ραδιόφωνα.

Στα ερτζιανά. Εκεί εξέπεμπαν κάποτε οι πρωταγωνιστές του σημερινού άρθρου. Με ηλεκτρομαγνητικά κύματα μετέφεραν μελωδίες, νέα, ιστορίες και συναισθήματα. Έναν κόσμο μαγικό, νοσταλγικό, ρετρό.

Αυτά είναι τα παλιά ραδιόφωνα. Παραμυθένιες μάκινες με ακαταμάχητη σαγήνη. Τόσο εσωτερική, όσο και εξωτερική. Γιατί η νοσταλγική ομορφιά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εμφάνισης τους. Το ξύλο, το ύφασμα, οι λυχνίες, το μέταλλο, οι βελόνες και τα κουμπιά, συνθέτουν με μοναδικό τρόπο την εικόνα τους. Μια εικόνα που με συναρπάζει και με οδηγεί σε μία συνεχόμενη ανάγκη να τα συλλέγω.

Γιατί για εμένα, είναι αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας. Και ενώ πολλά από αυτά που έχω συγκεντρώσει δεν δουλεύουν πια, καταφέρνουν να εκπέμπουν σε μία άλλη συχνότητα. Σε αυτή που διακοσμεί τον χώρο και συντελεί στην δημιουργία μιας ζεστής ατμόσφαιρας.

Τα vintage ραδιόφωνα είναι μία τάση που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Όμως η διαχρονικότητα τους, τα τοποθετεί στο κέντρο του interior design και τα στέφει βασιλιάδες σε κάθε εποχή.

Αν αποφασίσεις να τα τοποθετήσεις στον χώρο σου, καλό είναι να θυμάσαι πως αποτελούν δυναμικά, διακοσμητικά στοιχεία. Μπορούν να σταθούν άνετα μόνα τους αλλά ακόμα και αν να τα στολίσεις τοποθέτησε πάνω ή δίπλα τους, λίγα και μικρά αντικείμενα που θα ενδυναμώνουν την εικόνα τους και δεν θα την αποπροσανατολίζουν.

Επιπλέον, σκέψου το έπιπλο ή το αντικείμενο που θα τα τοποθετήσεις. Θέλεις να αποτελεί μέρος του ραδιοφώνου και να φαίνεται σαν ένα σώμα ή προτιμάς να ξεχωρίζει και να τα τονίζει;

Τέλος, δώσε σημασία στο background πίσω από το ραδιόφωνο. Θα είναι ο τοίχος σε ένα δωμάτιο ή η πλάτη μιας βιβλιοθήκης; Τι χρώμα θα έχει; Το λευκό, αποτελεί την ασφαλέστερη λύση γιατί τα περισσότερα ραδιόφωνα έχουν το χρώμα του ξύλου. Υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις, όπου τα παστέλ ή τα έντονα χρώματα κυριαρχούν στην εξωτερική τους εμφάνιση, οπότε ένα παρόμοιο φόντο θα βοηθούσε να περνάει το ραδιόφωνο απαρατήρητο στον χώρο σου. Αντίθετα, ένα συμπληρωματικό χρώμα στο background, θα τόνιζε την ύπαρξη του και θα το όριζε κυρίαρχο.

    

Ότι και αν αποφασίσεις το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει, γιατί η ύπαρξη τους και μόνο προσθέτει στον χώρο. Και ενώ υπάρχει πιθανότητα να μην μπορείς να ακούσεις ήχους μέσα από αυτά, θα μπορείς να δεις το παρελθόν και τον κόσμο που αντιπροσωπεύουν.

Αν λοιπόν πέσει στα χέρια σου ένα παλιό ραδιόφωνο, μην διστάζεις, διακόσμησε το. Και που ξέρεις; μπορεί εκεί που το κοιτάζεις να συντονιστείς με την συχνότητα του και να εκπέμψεις σε μια άλλη εποχή.

Καλή επιτυχία!

Leave a Reply