Σάλα σάλα

Τέσσερις προτάσεις διακόσμησης για το τραπέζι, στο σαλόνι.

Το σαλόνι. Η σάλα. Ιταλική λέξη. Η αίθουσα υποδοχής, η μεγάλη αίθουσα.

Παλαιότερα, πολύ λίγα σπίτια διέθεταν σάλα για την υποδοχή των επισκεπτών. Στα δίπατα σπίτια η σάλα βρισκόταν στον πάνω όροφο, ήτανε ονταλίδικη και η πρόσβαση γινότανε μέσω εξωτερικής σκάλας.

Σήμερα τα περισσότερα σύγχρονα σπίτια διαθέτουν σαλόνι. Η χρήση του έχει αλλάξει. Δεν είναι ένα δωμάτιο που παραμένει κλειστό και ανοίγει μόνο για την υποδοχή επισκεπτών. Είναι ο χώρος που ζει η οικογένεια. Για αυτό και συνήθως αναφέρεται πια ως καθιστικό.

Σε αυτόν τον χώρο συγκεντρωνόμαστε και λέμε τα νέα της ημέρας. Παρακολουθούμε ταινίες και πίνουμε καφέ. Παίζουμε παιχνίδια, χουζουρεύουμε και τρώμε junk food. Γελάμε, κλαίμε, συζητάμε και μαλώνουμε. Είναι ένας χώρος που τα κάνουμε όλα.

Γι’ αυτό και θέλει πολύ αγάπη και φροντίδα όταν αποφασίσουμε να τον διακοσμήσουμε. Κάθε τι που τοποθετούμε σε αυτόν τον χώρο, πρέπει να έχει στοιχεία του εαυτού μας. Της ψυχής μας. Έτσι θα νιώθουμε άνετα, οικία.

Σήμερα, επιχείρησα να διακοσμήσω το τραπέζι του σαλονιού. Πιστεύω πως είναι το κέντρο του δωματίου γιατί γύρω και πάνω σε αυτό πραγματοποιούνται όλες οι σχετικές δραστηριότητες.

Σκέφτηκα να πραγματοποιήσω τον στολισμό στο τραπέζι, με τέσσερεις διαφορετικές εκδοχές. Αναρωτήθηκα, πως θα ήταν το σαλόνι μίας εργένισσας, ενός ανθρώπου που ταξιδεύει, μίας οικογένειας που πίνει τσάι και ενός εργένη; Και αμέσως ξεκίνησα την προσπάθεια ακούγοντας ένα σχετικό τραγούδι  που θυμήθηκα .

 

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που σας παρουσιάζω. Τέσσερα διαφορετικά θέματα διακόσμησης για το τραπέζι, στο σαλόνι. Τέσσερις εκδοχές για την σάλα. Τέσσερις τρόποι να καταλάβω καλύτερα τους ανθρώπους που ζουν το καθιστικό τους. Τέσσερις ανθρώπινες ιστορίες.

  

Αν λοιπόν ζεις στην σάλα σου και θες να την κάνεις πιο όμορφη, σκέψου τι θα ήταν αυτό που θα σε εκπροσωπούσε καλύτερα και ξεκίνα την διακόσμηση από το τραπέζι.

Καλή επιτυχία!

Leave a Reply