Το σκουπίδι της Όλγας.

Πως να αλλάξεις την ζωή μιας παλιάς καρέκλας. Μέρος δεύτερο.

Κάποιες φορές νιώθεις σκουπίδι. Κουρασμένη από την πολλαπλή χρήση, τσακισμένη από τα χρόνια. Το χρώμα σου έχει ξεθωριάσει και έχεις κάποια χτυπηματάκια σε διάφορα σημεία του σώματος σου. Στέκεσαι δίπλα σε έναν κάδο απορριμμάτων, παρατημένη και μόνη.

Ξάφνου, μία σκιά πέφτει πάνω σου. Σε κοιτάει από εδώ, σε ελέγχει από εκεί… Εκεί που σκέφτεσαι “πάει, ξόφλησα θα με πετάξουν σε κανένα τζάκι”, δυο χέρια σε αρπάζουν και αρχίζει η βόλτα σου στην Βασιλίσσης Όλγας.

Κάπως έτσι πρέπει να ένιωθε η καρέκλα που βρήκα πριν μερικούς μήνες. Την συνάντησα στην λεωφόρο, παρατημένη δίπλα σε έναν κάδο. Ήταν τόσο αξιολύπητη αλλά και τόσο όμορφη…Φυσικά δεν έχασα ούτε λεπτό. Μόλις κατάλαβα ότι μπορώ να την μεταφέρω, άλλαξε η ζωή της.

How to renovate an old, mid-century chair-interior design-by georgiakalt-1

How to renovate an old, mid-century chair-interior design-by georgiakalt-2

Το “σκουπίδι της Όλγας” ανήκει, σχεδιαστικά στο κίνημα που είναι γνωστό ως Mid-century Modern. Πρόκειται για μία τάση στο design που εμφανίστηκε το 1930 και κράτησε μέχρι την δεκαετία του ’60. Οι ρίζες του προέρχονται από την σχολή Bauhaus. Στον χώρο του βιομηχανικού σχεδιασμού είναι γνωστό ως Scandinavian design.

How to renovate an old, mid-century chair-interior design-by georgiakalt-4

Η καρέκλα, ακολουθώντας το design αυτής της εποχής έχει απλή-μίνιμαλ φόρμα. Ο σχεδιασμός της είναι αρκετά οικείος, μιας και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής τις δεκαετίες 50-60 στα ελληνικά αστικά σπίτια. Σε πολλούς θυμίζει το παλιό διαμέρισμα του παππού και της γιαγιάς. Σήμερα το design της αποτελεί ένα έντονο trend και θα το δεις σε αρκετά καταστήματα επίπλων καθώς και σε φωτογραφίες διακόσμησης.

How to renovate an old, mid-century chair-interior design-by georgiakalt-5

Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν θα μπορούσα να μην της δώσω μία ακόμη ευκαιρία. Αρχικά την καθάρισα στην συνέχεια την έξυσα με επιμέλεια και πέρασα ένα βερνίκι διαφανές ώστε να την γυαλίσω αλλά και να την προστατέψω. Τέλος έβαψα με σπρέι, προσεχτικά, το κάθισμα και την πλάτη της καρέκλας σε λευκό χρώμα.

How to renovate an old, mid-century chair-interior design-by georgiakalt-3

Και αφού έγινε “άλλος άνθρωπος”, αποφάσισα να την χρησιμοποιήσω στο σπίτι μου. Λένε ότι το σκουπίδι κάποιου, είναι ο θησαυρός για κάποιον άλλο. Έτσι έγινε και με το σκουπίδι της Όλγας. Από τότε που την ανακάλυψα άλλαξε η πορεία της ζωής της. Ζωή χαρισάμενη.

Αν σου τύχει, δοκίμασε το.

Leave a Reply