Οι πύλες της φαντασίας.

Τέσσερις προτάσεις με πόμολα, για να διακοσμήσεις τα αποθηκευτικά έπιπλα του σπιτιού σου.

Νάρνια. Ένας κόσμος απρόσμενος, παραμυθένιος και κρυμμένος πίσω από τα φύλλα μιας ντουλάπας. 

Ο Clive Staples Lewis, συγγραφέας της σειράς βιβλίων «The Chronicles of Narnia», δημιούργησε την ιστορία μιας ομάδας παιδιών που ανακαλύπτουν μια μυθική χώρα και γίνονται οι ήρωες και οι βασιλιάδες της. Το μικρότερο κορίτσι της παρέας, περίεργο να ανακαλύψει το περιεχόμενο μιας ντουλάπας, γυρνάει το χερούλι της και βρίσκεται μπροστά σε κάτι μοναδικό. Στην αρχή μιας μεγάλης περιπέτειας.

Από τότε που διάβασα το πρώτο βιβλίο του Staples Lewis, άρχισα να βλέπω τα αποθηκευτικά έπιπλα του σπιτιού μου και τα πόμολα τους με άλλο μάτι. Σταμάτησα να αντιμετωπίζω τα συρτάρια, τα ντουλάπια, τα μπαούλα και τις ντουλάπες με αδιαφορία και ξεκίνησα να τα αντιλαμβάνομαι με μια παιχνιδιάρικη διάθεση.

Από τότε πιάνω το χερούλι της ντουλάπας, παίρνω μια μικρή ανάσα και ως άλλη Lucy, αναμένω την έκπληξη που με περιμένει. Μπορεί να μην με οδηγεί σε μυθικές χώρες, όπου τα ζώα έχουν φωνή και φέρονται ανθρώπινα. Όμως καταφέρνει πολλές φορές να με διασκεδάσει, γιατί ανακαλύπτω ξεχασμένα αντικείμενα που είχα χάσει από καιρό, αναμνήσεις που είχα καταχωνιάσει και καμιά φορά πετυχαίνει να μου προσφέρει έμπνευση για νέες ιδέες.

Από τότε λοιπόν αποφάσισα πως οι λαβές πρέπει να έχουν την εικόνα και τη θέση που τους αρμόζει μέσα στο σπίτι μου. Να είναι όμορφες, να ξεχωρίζουν και να μου θυμίζουν πως είναι μαγικές. Πως αν τις τραβήξω και ανοίξω τα φύλλα και τα συρτάρια των αποθηκευτικών επίπλων, θα βρω μια αφορμή για να ταξιδέψω.

Έτσι ξεκίνησα να τις προσέχω, να τις βάφω, να τις ζωγραφίζω και να τις γυαλίζω. Αν το έκρινα απαραίτητο, αντικαθιστούσα τα πόμολα με καινούρια τα οποία έβρισκα στην αγορά ή με αυτά που ξετρύπωνα σε παλαιοπωλεία, ή ακόμη και σε πεταμένα-άχρηστα έπιπλα. Κάποιες φορές, κατάφερα να φτιάξω τα δικά μου με κομμάτια από δέρμα και πινέζες, ιδιόμορφα κομμάτια από ξύλο κ.α.

Σήμερα, σου παρουσιάζω κάποια από αυτά. Κάποια χερούλια που αγαπώ ιδιαίτερα και έχουν αλλάξει εντελώς την όψη των επίπλων που κοσμούν αλλά και την οπτική με την οποία βλέπω το περιεχόμενο που κρύβουν. Χερούλια που μου θυμίζουν έναν όμορφο, μαγικό κόσμο γεμάτο εκπλήξεις.

Αν έτυχε να διαβάσεις τα βιβλία ή είδες τις ταινίες «The Chronicles of Narnia» και σε ενθουσίασε ο κόσμος πίσω από τη ντουλάπα, ρίξε μια ματιά στις εικόνες μου και ξεκίνα να φτιάχνεις τις πύλες της δικής σου φαντασίας και περιπέτειας.

Καλή επιτυχία!

Leave a Reply