Πηγή φωτός

Πώς να διακοσμήσεις ένα παράθυρο, το καλοκαίρι.

Ο Ελύτης το περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο:

«…Τα παράθυρα βρίσκονται εκεί για να ταξιδεύουν τη ματιά.

Για ν’ αποκαλύπτουν ορίζοντες.

Για να υπόσχονται το «παραπέρα».

Για να λούζουν στο αληθινό φώς τ’ άδεια δωμάτια.

Για να φτιάχνουν σκιές με χρώμα πάνω στους λευκούς τοίχους…»

Τα παράθυρα είναι η ελπίδα ενός σπιτιού. Η πηγή του φωτός του. Το σημείο που ενώνει το εξωτερικό, με το εσωτερικό περιβάλλον. Η επαφή του ανθρώπου με την ονειροπόληση και την πραγματικότητα. Ανεξάρτητα αν έχεις καλή ή κακή θέα από το παράθυρο του σπιτιού σου, σίγουρα έχει τύχει να κοιτάζεις έξω. Άλλοτε για να δεις τι καιρό κάνει, κάποιες φορές για να «κόψεις κίνηση» και άλλοτε πάλι για να ψάξεις τον ουρανό και να γαληνέψεις ή να πλάσεις όνειρα.

Ότι και να κάνεις, τα παράθυρα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του περιβάλλοντος σου και συντελούν στην ψυχολογία. Γι’ αυτό χρειάζεται να στρέφεις συχνά το βλέμμα σου προς τα εκεί.

Και για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην διάθεση σου, η διακόσμηση τους παίζει σημαντικό ρόλο. Όσο πιο όμορφα διακοσμήσεις τον χώρο γύρω από αυτά, τόσο πιο πολύ θα θέλεις να γυρνάς προς τα εκεί την ματιά σου.

Για να μπορέσεις να δημιουργήσεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να θυμάσαι πως ένα παράθυρο είναι σαν ένα μεγάλο κάδρο στον τοίχο του σπιτιού σου. Στέκεται εκεί και παρουσιάζει ένα θέμα που άλλοτε είναι καλό και άλλοτε όχι. Αυτό που έχεις να κάνεις, είναι να σκεφτείς τι θα κάνει αυτό το θέμα καλύτερο.

Κάπως έτσι αναλογιζόμουν ένα απόγευμα του Ιουνίου, που το φως έμπαινε από το παράθυρο. Σκεφτόμουν πως τώρα το καλοκαίρι, θα χρειαστεί να ενισχύσω την φωτεινή του ιδιότητα.

Γι’ αυτό και η πρώτη μου κίνηση ήταν να βγάλω εντελώς την κουρτίνα. Θεώρησα ότι δεν έχει τίποτα να προσθέσει στον χώρο, ενώ παράλληλα μου περιόριζε την θέα και την αίσθηση του «κάδρου». Άλλωστε η ανησυχία «μήπως με βλέπουν οι γείτονες» δεν είχε βάση, γιατί την ημέρα το φως έρχεται από έξω και είναι αδύνατον να δει κάποιος τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σπιτιού.

Η επόμενη κίνηση, ήταν να σκεφτώ τον τρόπο που θα ήθελα να διακοσμήσω το παράθυρο. Και η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν «λευκό». Δεν θα μπορούσε τίποτα περισσότερο να ενισχύσει το καλοκαιρινό φως που μπαίνει στον χώρο, από το λευκό χρώμα. Έτσι, συγκέντρωσα όλα τα λευκά αντικείμενα του σπιτιού και άρχισα να κάνω συνδυασμούς, όπως κάθε φορά που θέλω να πετύχω ένα καλό αποτέλεσμα.

Κατά την διάρκεια των πειραματισμών μου, φρόντιζα να προσθέτω κάποια αντικείμενα διαφορετικού χρώματος, αλλά πρόσεχα να δημιουργώ διχρωμίες. Λευκό-χρυσό, λευκό-ασημί, λευκό-πράσινο, λευκό-μαύρο.

Όποιον συνδυασμό και αν δοκίμασα, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Τα λευκά αντικείμενα δένανε με τον χώρο και ενίσχυαν την εισβολή του φωτός στο δωμάτιο. Το σπίτι απέκτησε νέα διάσταση και το κάδρο του παραθύρου φώτισε όχι μόνο τον χώρο αλλά και την διάθεση μου.

Αν σου αρέσει το καλοκαιρινό φως και το αναζητάς, σκέψου ξανά τον τρόπο που κοιτάς το παράθυρο του σπιτιού σου και διακόσμησε το.

Καλή επιτυχία.

Leave a Reply