Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες.

Τέσσερις προτάσεις διακόσμησης για το παιδικό δωμάτιο ενός κοριτσιού, εν όψη της νέας σχολικής χρονιάς.

  • Πρώτη μέρα σχολείο! Πρώτη μέρα σχολείο! Ξύπνα!
  • Ωωωχ δε θέλω να πάω σχολείο…
  • Όχι εσύ μπαμπά, εγώ θα πάω! Ξύπνα!

Έτσι κάπως, με ενθουσιασμό, ξεκινάει ο Nemo να πάει στο σχολείο. Έτσι, αρχίζει χαρούμενα τη σχολική του χρονιά. Όσο για τον μπαμπά… δεν έχει σίγουρα την ίδια διάθεση. Γιατί; Γιατί απλά πρέπει να κάνει όλη εκείνη την προετοιμασία που είναι απαραίτητη, για να μπορέσει το βλαστάρι του να ανταποκριθεί στη νέα σχολική χρονιά που έρχεται.

Και η προετοιμασία δεν είναι εύκολο πράγμα. Τσάντες, τετράδια, μολύβια, κασετίνες, γόμες, ενημέρωση για τα νέα μαθήματα της χρονιάς, οργάνωση του παιδικού γραφείου και αναδιοργάνωση του δωματίου. Όλα πρέπει να είναι έτοιμα. Εξωτερικά και εσωτερικά.

Γιατί το παιδί ξεκινάει ένα νέο κύκλο και οι γονείς ακολουθούν. Γιατί η νέα σχολική χρονιά σημαίνει επιπλέον οικονομικό και χρονικό σχεδιασμό. Γιατί σημαίνει γερά νεύρα, αρκετή υπομονή και απεριόριστη αγάπη.

Αυτό σημαίνει νέο ξεκίνημα. Αυτό αντιλαμβάνομαι πως σημαίνει. Νέο ξεκίνημα, ίσον νέοι αγώνες. Προσπάθεια από τους γονείς και από τα παιδιά. Για να μην οδηγηθεί η νέα σχολική χρονιά σε καταστάσεις, που θυμίζουν μεταφορικά το αγωνιστικό τραγούδι του Θεοδωράκη.

Μέσα σε όλη αυτήν την αναδιοργάνωση, το παιδικό δωμάτιο έχει την τιμητική του. Τα πράγματα, μετά από την περίοδο των διακοπών, πρέπει να μπουν στη θέση τους. Ίσως πάλι, πρέπει να αλλάξουν για να αποκτήσουν τη μέγιστη λειτουργικότητα. Ίσως το δωμάτιο χρειάζεται και μία αισθητική αλλαγή, για να ανανεωθεί και να φέρει μία φρέσκια πνοή.

Η γνώμη του παιδιού έχει τεράστια σημασία, μιας και αποτελεί το δικό του πεδίο δράσης. Ακόμα και αν δεν θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία της ανανέωσης, το γεγονός ότι τα προσωπικά του αντικείμενα διακοσμούνται και οργανώνονται, αποτελεί μία σημαντική μορφή συμβολής.

Αν το παιδί είναι κορίτσι. οι κούκλες θα λάβουν τη θέση που τους αξίζει και τα παστέλ χρώματα θα κυριαρχήσουν. Αντίθετα αν είναι αγόρι, τα πράγματα αλλάζουν ύφος και χρώματα. Όπως και να έχει, αν οι γονείς και τα παιδιά δημιουργήσουν θεματικές ενότητες και δίχρωμούς συνδυασμούς, το αποτέλεσμα θα τους ικανοποιήσει και το δωμάτιο θα μετατραπεί σε «παιδική χαρά».

Όλα αυτά τα ξεκινήματα σκεφτόμουν, όταν αποφάσισα να επισκεφθώ το δωμάτιο της ανιψιάς μου. Αφού πήρα την άδεια της, επιλέξαμε τα κατάλληλα αντικείμενα και με την πολύτιμη της βοήθεια, αρχίσαμε να διακοσμούμε. Πραγματικά, το διασκεδάσαμε πολύ! Γιατί δουλέψαμε από κοινού. Γιατί ξεκινήσαμε και τελειώσαμε την προσπάθεια μαζί. Είμαι τόσο περήφανη για το αποτέλεσμα μας, που στο παρουσιάζω και στο προτείνω ανεπιφύλακτα.

Αν λοιπόν βαριέσαι τα νέα σχολικά ξεκινήματα και δυσφορείς στη σκέψη των νέων αγώνων, πιάσε το παιδί σου αγκαζέ και ξεκίνα τη διακόσμηση του παιδικού του δωματίου. Σίγουρα θα το διασκεδάσεις και οι «νεκροί» του Θεοδωράκη, θα είναι ένα τεράστιο ψέμα.

Καλή αρχή!

Leave a Reply