Μα τα χείλια μου μαντίλια!

Πως να χρησιμοποιήσεις τη συλλογή των μαντιλιών σου, για να διακοσμήσεις ένα χώρο.

Είναι αυτά τα τετράγωνα κομμάτια λεπτού υφάσματος. Άλλοι τα λένε φουλάρια, άλλοι μαντίλια. Αν είναι μεγάλα σε μέγεθος, θα έχεις ακούσει να τα αποκαλούν και πασμίνες. Μονόχρωμα ή εμπριμέ, μακριά ή κοντά, τα μαντίλια υπήρξαν ανέκαθεν αγαπημένο αξεσουάρ των γυναικών.

Στολίζουν με μοναδικά θηλυκό τρόπο, το λαιμό και τα μαλλιά. Κοσμούν χερούλια τσαντών, λειτουργούν ως βραχιόλια καρπού και τους καλοκαιρινούς μήνες, αγκαλιάζουν το γυναικείο σώμα. Είναι εύκολο να τα βρεις, από τα καταστήματα μεγάλων οίκων μόδας μέχρι τους πάγκους της λαϊκής αγοράς.Τα μαντίλια είναι διαχρονικά αντικείμενα και εμπνέουν τόσο ρομαντισμό, που έχουν επηρεάσει αρκετούς ‘Έλληνες στιχουργούς (“Με τ ‘άσπρο μου μαντίλι”, “Κόκκινο μαντίλι”, “Μαντίλι χρυσοκεντημένο”“Έχασα μαντίλι”, ακόμα και τη λαϊκή μας παράδοση (“Μαντίλι καλαματιανό”, “Γιάννη μου το μαντίλι σου”). Είναι πραγματικά απίστευτο, τι μπορεί να καταφέρει ένα μικρό κομμάτι ύφασμα! 

Για αυτό και εγώ τα αγαπώ ιδιαίτερα. Τα συλλέγω με χαρά και δε σταματώ να ενθουσιάζομαι από ένα ζωηρό χρώμα, από κάποιο περίεργο μοτίβο, από το απαλό άγγιγμα ενός υφάσματος. Με την πρώτη ευκαιρία τα αγοράζω και τα τοποθετώ με ικανοποίηση, στο κουτί της συλλογής μου.

Έχω συγκεντρώσει τόσα πολλά, που πρόσφατα συνειδητοποίησα πως όχι μόνο δεν προλαβαίνω να τα χρησιμοποιήσω, αλλά υπάρχουν αρκετά που ξεχνώ την ύπαρξη τους. Τότε ήταν που αναφώνησα: “Μα τα χείλια μου μαντήλια! Κάτι πρέπει να κάνω. Πρέπει να βρω ένα διαφορετικό τρόπο για να τα χρησιμοποιώ όλα!”

Και τον βρήκα. Στον παρουσιάζω σήμερα σε τούτο το άρθρο· έναν εναλλακτικό τρόπο να χρησιμοποιήσεις τη συλλογή των μαντιλιών σου, όχι για να στολίσεις τα μαλλιά σου, αλλά το σπίτι σου.

Υπάρχουν άπειρες ιδέες που μπορείς να σκαρφιστείς, για να “φορέσεις” τα μαντίλια σε ένα σπίτι. Μπορείς να φτιάξεις μία θήκη για μαξιλάρι, ή να διακοσμήσεις μία πολυθρόνα. Μπορείς να δέσεις ένα μαντίλι στο χερούλι μιας πόρτας ή στο “λαιμό” ενός επιτραπέζιου φωτιστικού. Μπορείς να ράψεις μια πολύχρωμη κουρτίνα από πολλά ενωμένα μαντίλια ή να τοποθετήσεις ένα από αυτά, σε καλάθι ή βάζο. Όποιον τρόπο και αν επιλέξεις, το πιθανότερο είναι να δέσουν αρμονικά με το χώρο σου.

Αν είσαι λάτρης των μαντιλιών και δεν ξέρεις τι να τα κάνεις, άνοιξε τη συλλογή σου και ξεκίνα να σκέφτεσαι πως θα διακοσμήσεις το σπίτι σου. Στο τέλος θα χαρείς τόσο από το αποτέλεσμα, που ίσως αναφωνήσεις και εσύ “Μα τα χείλια μου μαντίλια!”, με περισσότερο ενθουσιασμό.

Καλή επιτυχία!

Leave a Reply