Καλάθια και κοφίνια

Τέσσερις προτάσεις καλοκαιρινής διακόσμησης, με ψάθινα καλάθια.

Ήταν η φράση που ακολουθούσε το «καλά». ‘Ήταν η αγανάκτηση και μερικές φορές η ειρωνεία της γιαγιάς μου, όταν έδειχνα αδιαφορία. Όταν βαριόμουν να ακούσω τις οδηγίες της ή απλά προσπαθούσα να την πίσω στα γρήγορα, ότι θα κάνω αυτό που μου ζητάει, χωρίς όμως να το πιστεύω. Η λέξη «καλά», ήταν η πρώτη που ξεστόμιζα και εκείνη, αγανακτισμένη μου απαντούσε «Τι καλά; Καλάθια και κοφίνια!».

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που έχω να ακούσω τη φράση από το στόμα της. Έχω καιρό να γελάσω, με τον αυθορμητισμό και τον τρόπο που θύμωνε μαζί μου. Όμως έχω υιοθετήσει την φράση και τη χρησιμοποιώ όποτε είναι απαραίτητη.

Τα καλάθια και τα κοφίνια είναι αγαπημένες λέξεις, όχι μόνο γιατί μου θυμίζουν τη γιαγιά. Είναι λέξεις που χρησιμοποιώ συχνά στην καθημερινή μου ζωή γιατί δηλώνουν τα αντικείμενα που οργανώνουν και ομορφαίνουν το χώρο μου.

Αυτά τα αντικείμενα από φυσικά υλικά, κυριάρχησαν για πολλές δεκαετίες στην χώρα μας μέχρι που τα εκτόπισαν λόγω της διευρυμένης χρήσης του πλαστικού. Τα τελευταία χρόνια κάνουν ξανά την εμφάνιση τους και χαρίζουν καλοκαιρινό ύφος στη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων.

Τα καλάθια είναι φτιαγμένα συνήθως από βέργες λυγαριάς και καλάμι, χωρίς όμως να περιορίζονται μόνο σε αυτά τα υλικά. Τα πανέρια και τα μικρά καλάθια πλέκονται ακόμα και με ψαθί ή βούρλο. Σήμερα, υπάρχουν ελάχιστοι που γνωρίζουν την τέχνη της καλαθοποιίας, αλλά μπορείς να βρεις δεκάδες από αυτά έτοιμα, στα καταστήματα.

Το ενδιαφέρον τους αισθητικά επικεντρώνεται στο γεγονός ότι συνδυάζουν το πολύπλοκο με το απλό, ταυτόχρονα. Αποτελούν σύνθετη εικόνα, γιατί βασίζονται στην πλέξη και είναι λιτά αντικείμενα γιατί τα υλικά τους είναι φυσικά και οι φόρμες τους συνήθως μινιμαλιστικές. Η μοναδική τους εικόνα συμπληρώνεται από το χρώμα, που συχνά είναι ουδέτερο, δίνοντας ελευθερία στον τρόπο διακόσμησης τους.

Καλάθια, καλαθάκια, κοφίνια και πανέρια. Όλα αυτά βρίσκονται παντού μέσα στο σπίτι μου και στολίζουν ευχάριστα και με μια καλοκαιρινή διάθεση, τα δωμάτια. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην τους αφιερώσω ένα άρθρο. Το αξίζουν με το παραπάνω.

Έτσι, συγκέντρωσα κάποια χαρακτηριστικά δείγματα και αφού επέλεξα να τα συνδυάσω με λευκά βάζα, σε λευκό φόντο για να τους δώσω έμφαση, σας τα παρουσιάζω.

Το αποτέλεσμα ισχυροποίησε την γνώμη μου ότι είναι «καλά» να τα έχεις στον χώρο σου και να τα χρησιμοποιείς με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμείς.

Αν λοιπόν είσαι οπαδός τους και σου αρέσει να τα βλέπεις, ρίξε μια ματιά στις προτάσεις μου και σκέψου τους δικούς σου συνδυασμούς. Το σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα μείνεις ικανοποιημένος και δεν θα χρειαστεί να αναφωνήσεις με αγανάκτηση, «καλάθια και κοφίνια!»

Καλή επιτυχία!

Leave a Reply