interior design

Διαθέσεις του χειμώνα.

Τέσσερις προτάσεις χρωμάτων για να ανανεώσεις το σπίτι σου.

Ο καιρός αλλάζει. Τα ζεστά ρούχα βγαίνουν από την ντουλάπα και τα χαλιά στρώνονται σιγά-σιγά, στα δωμάτια των σπιτιών. H διάθεση αλλάζει, αναπόφευκτα.

Αρχίζουμε να βλέπουμε την καθημερινότητα με άλλη ψυχολογία. Έχουμε μπει σε γρήγορους ρυθμούς και σε πρόγραμμα φθινόπωρου – χειμώνα. Τα παιδιά έχουν ξεκινήσει το σχολείο, οι εξωσχολικές δραστηριότητες και τα χόμπι έχουν αρχίσει και η επιθυμία για αλλαγή εμφανίζεται στο προσκήνιο.

Όλα μας παρακινούν να περάσουμε σε κάτι καινούριο, κάτι νέο που θα μας ανεβάσει τη διάθεση και θα συγχρονιστεί με τις συνθήκες της εποχής. Τα χρώματα στο εξωτερικό περιβάλλον, δείχνουν το δρόμο. Κίτρινα, χρυσά, καφέ, μπλε, σκούρα και ανοιχτά πράσινα, αποχρώσεις του γκρι και του λαδί κάνουν την εμφάνιση τους και μας οδηγούν. Τι και αν βρισκόμαστε στην πόλη ή στην εξοχή. Η χρωματική αλλαγή βρίσκεται γύρω μας και μας καλεί να την ακολουθήσουμε.

«Και τι πιο άμεσο, από το να παρατηρήσω τα χρώματα του φθινόπωρου και του χειμώνα, για να φτιάξω τη διάθεση μου» σκέφτομαι. «Τι πιο αποτελεσματικό από το να περάσω τη χρωματική παλέτα της εποχής, στο σπίτι μου!», αναφωνώ με ενθουσιασμό.

Γιατί ένα είναι το σίγουρο και δεν αλλάζει. Τα χρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μας και ιδιαίτερα όταν βρίσκονται στο οικείο μας περιβάλλον. Το έχουν πει ιστορικά πρόσωπα στο χώρο της τέχνης και του design. Το έχουν δηλώσει σπουδαίοι άνθρωποι που μελέτησαν τα χρώματα, όπως ο Kandinsky, ο Gauguin, η Lilly Pulitzer και η Coco Chanel.

Δε θα μπορούσα λοιπόν να τους αμφισβητήσω και ιδιαίτερα, όταν έχω συνειδητοποιήσει πόσο δίκιο έχουν. Πόσο σημαντικό είναι να ακολουθώ τις αποχρώσεις της εποχής και να εναρμονίζομαι με το περιβάλλον.

Έτσι, η προσπάθεια για αλλαγή στα χρώματα του σπιτιού μου ήταν αναπόφευκτη. Ξεκίνησα παρατηρώντας τις παλέτες που αλλάζουν στο αστικό τοπίο και μελέτησα τις αλλαγές στη φύση. Μετά από μια έρευνα σε φωτογραφίες και αποχρώσεις, κατέληξα σε κάποιες πιθανές συνθέσεις χρωμάτων.

Και επειδή δεν υπάρχει πάντα η προφανής λύση αγοράς επίπλων και αντικειμένων διακόσμησης, σκέφτηκα την αμέσως επόμενη, εναλλακτική. Τη μεταφορά αυτών των συνδυασμών σε φωτογραφίες εσωτερικών χώρων, ώστε να βεβαιωθώ για την επιλογή μου. Όταν ολοκλήρωσα τις ενθέσεις και επέλεξα τέσσερις από αυτές, αποφάσισα να τις μοιραστώ μαζί σου. Γιατί η διαδικασία μου άλλαξε τη διάθεση και το αποτέλεσμα με χαροποίησε.

Επόμενος στόχος είναι να μεταφέρω την αγαπημένη μου παλέτα στο σαλόνι, συγκεντρώνοντας όλα εκείνα τα παλιά έπιπλα,  τα διακοσμητικά αντικείμενα και τα υφάσματα που είχα ξεχάσει από καιρό και τώρα μπορούν ξανά να με εξυπηρετήσουν, χωρίς να ξοδέψω χρήματα. Να μου προσφέρουν την αλλαγή που χρειάζομαι. Την εναρμόνιση με τις δικές μου διαθέσεις, τις διαθέσεις του χειμώνα.

Αν σε παρασύρει και εσένα η αλλαγή του καιρού και τα χρώματα της εποχής επηρεάζουν τη διάθεση σου, ρίξε μια ματιά στις χρωματικές μου προτάσεις. Ίσως σου ανεβάσουν τη διάθεση και σε παρακινήσουν να πραγματοποιήσεις την κατάλληλη αλλαγή στο σπίτι σου.

 

Καλή επιτυχία!

Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον;