Το σύμπλεγμα των Χριστουγέννων

Πώς να διακοσμήσεις τις χριστουγεννιάτικες γιρλάντες.

Έρχονται οι γιορτινές μέρες. Πλησιάζουν χαρούμενα και γεμίζουν τον κόσμο με φως, χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και διάθεση. Τα μαγαζιά, οι πόλεις, τα σπίτια έχουν στολιστεί και όλα μου θυμίζουν ότι οι μέρες των εορτών φθάνουν σιγά-σιγά.

Μέσα στα λαμπιόνια και στα στολίδια, στα glitter και στις χριστουγεννιάτικες κάρτες, κάτι αρχίζει να κινείται μέσα μου. Παρουσιάζεται ξαφνικά, εκεί που δεν το περιμένω και με προσκαλεί να μπω και εγώ σε αυτό το κλίμα. Και ενώ έχω αποφασίσει πως φέτος θα είμαι χαμηλών τόνων και δεν θα κραυγάσω «Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά!», τα ξεχνάω όλα και ορμάω στο εορταστικό πνεύμα με κάθε χαρούμενη διάθεση.

Αυτό είναι που αποκαλώ το «σύμπλεγμα των Χριστουγέννων». Κάθε χρόνο, αποφασίζω ότι δεν θα μπω δυναμικά στον χορό των εορτών και κάθε φορά διαψεύδομαι. Με κυριεύει ασυνείδητα ένα σύνολο συνειρμών και παρορμήσεων, με αποτέλεσμα να αλλάζει η ψυχολογία μου προς το καλύτερο.

Έτσι και φέτος δεν μπόρεσα να αντισταθώ πολύ. Προσπάθησα να μην στολίσω το σπίτι μου μέσα στον Νοέμβριο, αλλά την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου είχα κατεβάσει τις κούτες από το πατάρι και ανακοίνωνα στον εαυτό μου την έναρξη των Χριστουγέννων.

Το σύμπλεγμα είχε πάρει φωτιά μέσα μου και σκεφτόμουν πως θα στολίσω το σπίτι, όταν το μυαλό μου κόλλησε σε αυτήν την λέξη̇ σύμπλεγμα, σύνθετη λέξη από το «συν» και το «πλέκω». To αποτέλεσμα δηλαδή, της σύνδεσης εννοιών ή αντικειμένων. Πλέγμα, το αποτέλεσμα της πλοκής. Γιρλάντα, Χριστούγεννα! Στολισμός!

Και κάπως έτσι ξεκίνησε η εορταστική περίοδος. Αποφάσισα να στολίσω τον χώρο μου με γιρλάντες, διακοσμημένες από τα χεράκια μου.

Αρχικά αποφάσισα σε ποια σημεία του σπιτιού θα τις τοποθετήσω. Τις χρησιμοποίησα με μέτρο και πρόσεξα να μην βάλω την μία κοντά στην άλλη, ώστε να μην «μπουκώσουν» οι χώροι. Στην συνέχεια, συγκέντρωσα τα στολίδια και επέλεξα να δημιουργήσω θέματα, με βάση το υλικό που είχα, τα χρώματα και το ύφος της διακόσμησης του σπιτιού μου.

Επιστρατεύτηκαν λευκές μπάλες, κουκουνάρια, χρυσά και ασημένια στολίδια και άρχισε η διακόσμηση. Όταν τελείωσα, οι γιρλάντες είχαν γεμίσει το σπίτι με χριστουγεννιάτικη πνοή και εγώ αισθάνθηκα τόσο γεμάτη που αποφάσισα να μοιραστώ την διάθεση μου, μαζί σου.

Αν λοιπόν πάσχεις και εσύ από το σύμπλεγμα των Χριστουγέννων, χαλάρωσε, ακολούθησε την παρόρμηση σου και διακόσμησε το σπίτι με εορταστικές γιρλάντες. Θα το απολαύσεις όσο δεν φαντάζεσαι.

Καλές γιορτές!

Leave a Reply