Υes, no, ignore

Mία εικονογράφηση που θέτει προβληματισμούς για την ψηφιακή επικοινωνία.

Τι είναι το web; Τι προσφέρει στην καθημερινότητα; Γιατί βρίσκεται παντού; Γιατί δεν μπορούμε χωρίς αυτό;

Πληροφορία, πληροφορία, πληροφορία! Θα σκεφτείς κατευθείαν…

Ψυχαγωγία, διασκέδαση…θα σκεφτείς μετέπειτα…

Επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία…θα φωνάξεις στο τέλος.

Ναι, επικοινωνία. Ίσως είναι το πρώτο που προσφέρει στην καθημερινή ζωή. Στην εποχή μας δεν μιλάμε, γράφουμε. Γράφουμε για να επικοινωνήσουμε. Στα κοινωνικά δίκτυα, σε blogs, σε forums, σε chat rooms.

Γράφουμε συνέχεια. Απαντάμε. Σχολιάζουμε. Εκφράζουμε τα συναισθήματα μας. Μαλώνουμε, παραπονιόμαστε, μοιραζόμαστε υλικό, γελάμε, γοητεύουμε. ‘Όλα μέσα από το web.

Ανακοινώνουμε προσωπικές μας στιγμές, δηλώνουμε καταστάσεις, εκφράζουμε τις απόψεις μας. Επικοινωνούμε.

Επικοινωνούμε;

Γιατί δεν μπορούμε εύκολα να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να κάνουμε μία κλήση; Γιατί δεν επιδιώκουμε εύκολα την κοντινή επαφή;

Κρίση, κρίση, κρίση! Θα σκεφτείς κατευθείαν…

Έντονοι ρυθμοί ζωής, χιλιομετρικές αποστάσεις…θα σκεφτείς μετέπειτα…

Ευκολία, ευκολία, ευκολία …θα φωνάξεις στο τέλος.

Ναι, ευκολία. Ίσως αυτό είναι που μας προσφέρει στην καθημερινή ζωή. Γράφουμε γιατί δεν προλαβαίνουμε. Γράφουμε γιατί ο δέκτης βρίσκεται μακριά. Γράφουμε γιατί είναι πιο οικονομικό.

Επικοινωνούμε μέσω web γιατί μας λύνει τα χέρια. Γιατί μας λύνει το στόμα. Είναι πιο εύκολο να πούμε γνώμες και να εκφράσουμε συναισθήματα όταν βρισκόμαστε πίσω από μία οθόνη. Είναι πιο εύκολο. Μας δίνει χρόνο να σκεφτούμε, να προετοιμαστούμε, να μεταφέρουμε την εικόνα που επιθυμούμε για τον εαυτό μας. Να δημιουργήσουμε εντυπώσεις.

Η άμεση επαφή είναι πιο δύσκολη. Γιατί χρησιμοποιούμε όλες τις αισθήσεις. Ακούμε, αγγίζουμε, βλέπουμε τον συνομιλητή μας. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Γιατί καταλαβαίνουμε άμεσα και βγάζουμε πιο γρήγορα συμπεράσματα. Γιατί εκτιθέμεθα περισσότερο.

Και όμως! Η ψηφιακή επικοινωνία είναι απαραίτητη. Δεν μας απομακρύνει μόνο, μας φέρνει και πιο κοντά. Βοηθάει. Εξελίσσει σχέσεις, συντηρεί φιλίες, δημιουργεί συνεργασίες. Δίνει ευκαιρίες.

Άρα; Τι μου προσφέρει; Γιατί και πως χρησιμοποιώ το web για να επικοινωνώ; Πως μπορώ να απολαύσω την επαφή καλύτερα μέσα από αυτό;

Μέτρο, μέτρο, μέτρο! Θα σκεφτώ κατευθείαν…

Κατανόηση των ψηφιακών μέσων ως εργαλεία…θα σκεφτώ μετέπειτα…

Ισορροπία, ισορροπία, ισορροπία! Θα φωνάξω στο τέλος.

Ναι, ισορροπία. Ίσως εδώ βρίσκεται η απάντηση. Ίσως αυτή είναι η λύση. Να επικοινωνώ ψηφιακά, όταν δεν έχω την δυνατότητα να έρθω σε άμεση επαφή με τον συνομιλητή μου. Να καταλαβαίνω, να κρίνω και να ενεργώ ανάλογα. Γιατί το web είναι εργαλείο. Όσο πιο πολύ το κατανοώ και μαθαίνω την λειτουργία του, τόσο περισσότερο μπορώ να το χρησιμοποιώ υπέρ μου. Τόσο περισσότερο, μπορώ να επικοινωνώ πραγματικά μέσα από αυτό. Τόσο το καλύτερο…

Αυτά σκέφτομαι και εικονογραφώ. Επιλέγω φωτογραφίες που δηλώνουν την επικοινωνία μιας άλλης εποχής. Τότε που δεν υπήρχε το web. Βάζω στις εικόνες pixels για να εκφράσω την σημερινή πραγματικότητα, τις περνάω από ένα μπλε φίλτρο, που φανερώνει την ψηφιακή εποχή και προσθέτω μία επιλογή. Υes, no, ignore.

Γιατί είναι στο χέρι μου να αποφασίζω κάθε φορά πως θα επικοινωνώ. Να κρίνω και να πράττω. Να ζω.

Αν έχεις παρόμοιους προβληματισμούς και σε ενδιαφέρει η ποιότητα στην επικοινωνία σου, ρίξε μια ματιά στην εικονογράφηση και κάνε τις δικές σου επιλογές.

Καλή ζωή!

Leave a Reply