Τρίγωνα, Χριστούγεννα.

Τέσσερις μινιμαλιστικές εικονογραφήσεις, αφιερωμένες στο σχήμα των εορτών.

  • «Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου…»

Με αυτούς τους στίχους, ξεκινάνε τα Μωραΐτικα κάλαντα. Λέξεις χιλιοτραγουδισμένες με άπειρους τρόπους και συνοδευόμενες από ποικίλα μουσικά όργανα. Στα κάλαντα βέβαια, δύο είναι τα πιο δημοφιλή. Η ανθρώπινη φωνή και το τρίγωνο. Αυτό το ατσάλινο κρουστό, που το ακούμε και το βλέπουμε συνήθως, τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Το τρίγωνο πρωτοεμφανίστηκε το 10ο αιώνα. Είναι ένα ιδιαίτερο όργανο που ταυτίστηκε με το σχήμα του και κατέληξε να ονομάζεται αντίστοιχα. Όταν λέμε «τρίγωνα», την περίοδο των εορτών,το μυαλό μας πάει απευθείας στη λέξη «κάλαντα».

Έτσι, έχουμε τρεις λέξεις που κάνουν στενή παρέα: τρίγωνα, κάλαντα, Χριστούγεννα. Και όπως οι στίχοι του Μωραίτικου τραγουδιού υμνούν την «Αρχή» και δηλώνουν την πιο χαρούμενη εορτή του χρόνου, έτσι και αυτές οι τρεις λέξεις ταιριάζουν απόλυτα και φωνάζουν την χαρά της εποχής.

Αυτά τριγυρνούσαν στο μυαλό μου όταν αντίκρισα το συγκεκριμένο μουσικό όργανο, για πρώτη φορά φέτος. Το είδα και από εκείνη τη στιγμή δεν έπαψα να σκέφτομαι τη σχέση του τριγώνου, ως σχήματος, με τα Χριστούγεννα.

Το τρίγωνο είναι το σχήμα του σκούφου του Άγιου Βασίλη. Είναι η φόρμα του Χριστουγεννιάτικου δένδρου. Είναι μέρος των στολιδιών του. Τα χιονισμένα βουνά, έχουν τη μορφή του. Έτσι, μέσα στο μυαλό μου, οι λέξεις από τρεις έγιναν δύο: τρίγωνα, Χριστούγεννα.

Το συμπέρασμα, ίσως αφελές, αλλά αρκετά ισχυρό ώστε να μου δώσει το έναυσμα να σχεδιάσω. Να εικονογραφήσω τα Χριστούγεννα όπως εγώ τα αντιλαμβάνομαι.

Έχοντας ως βάση το τρίγωνο και με σκοπό να δηλώσω τη γιορτινή ατμόσφαιρα, άρχισα να δοκιμάζω διάφορους συνδυασμούς και χρώματα. Μετά από αρκετή προσπάθεια αποφάσισα πως ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσω την ιδέα μου, ήταν να αφήσω εκτός της εικονογράφησης,κάθε τι περιττό. Οποιαδήποτε πληροφορία, που θα ήταν επιπλέον φορτίο και θα μείωνε την δύναμη και το ρόλο του τριγώνου.

Το αποτέλεσμα βρίσκεται μπροστά σου. Το μοιράζομαι και χαίρομαι που φέτος η αφαιρετική μου σκέψη,οδήγησε σε αυτήν την εικονογράφηση. Μία μινιμαλιστική απόδοση των Χριστουγέννων που με τη δύναμη του τριγώνου, μεταμορφώνεται σε γιορτή της ευτυχίας.

Γιατί έτσι επιθυμώ φέτος να ζήσω τις γιορτές. Απλά, γεωμετρικά. Σαν ένα τρίγωνο που ξεκινάει από δύο σημεία και κορυφώνεται ψηλά. Στην χαρά και την ευχαρίστηση.

Αν λοιπόν νιώθεις αντίστοιχα, ρίξε μια ματιά στις εικόνες και ζήσε τα φετινά Χριστούγεννα όπως τα επιθυμείς.

Καλές γιορτές!