Παραδείγματα προς θύμηση

4 στοιχεία εικονογράφησης που κάτι μου θυμίζουν.

Πολλά χρόνια…τους ξέρω πολλά χρόνια…Όλους ή τους περισσότερους. Τους έχω παρακολουθήσει από την αρχή. Να εμφανίζονται στην μικρή οθόνη, να σχηματίζονται με απλές γραμμές και να γεμίζουν τις ώρες μου, τα βράδια μου. Να με διασκεδάζουν, να με προβληματίζουν, μερικές φορές να με κάνουν να κοκκινίζω και άλλες να με γεμίζουν καλή διάθεση.

Πρόκειται για εκείνους τους χαρακτήρες των animated sitcoms που παρακολουθώ με πολύ αφοσίωση και που προκαλούν τον θαυμασμό μου, όχι μόνο για τα σατιρικά τους στοιχεία αλλά και για την απλή μορφή που είναι σχεδιασμένοι.

Είναι ο Bard, o Kenny, o Stewie και τα τελευταία χρόνια η Luise. Τέσσερα animated ανθρωπάκια που με τον τρόπο που έχουν εικονογραφηθεί, με συναρπάζουν και θέλω να τα παρατηρώ για ώρες.

Είναι το μαγκάκι Simpson, ο δαιμόνιος μικρούλης Griffin,  ο θανατερός McCormick και η νευρόσπαστη Belcher. Τέσσερα τυπάκια που είναι σχεδιασμένα με παρόμοιο τρόπο.

Βασικά μαύρα περιγράμματα, πλακάτα χρώματα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσώπου και ένα μοναδικό στοιχείο για το κάθε ένα· το κίτρινο τρελό μαλλί για τον Bard, το άγριο βλέμμα για τον Stewie , o σφυχτά δεμένος σκούφος για τον Kenny και το λαγό-σκουφο για την Luise.

Με αυτά τα μοναδικά στοιχεία αποφάσισα να ασχοληθώ σήμερα. Με τα χαρακτηριστικά των αγαπημένων μου animated characters. Αυτά που τους ξεχωρίζουν σε τέτοιο βαθμό, που αν τα απομονώσεις μπορείς να καταλάβεις άμεσα για ποιους πρόκειται.

Γιατί αυτά τα μέρη του σχεδιασμού τους αποτελούν το σήμα κατατεθέν για τον καθένα ξεχωριστά. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τους και σημείο αναφοράς. Είναι η θύμηση τους….τα λογότυπα τους!

Με βάση αυτήν την λογική αποφάσισα να τους παρουσιάσω. Σκέφτηκα πως ο κάθε animator που σχεδίασε τους συγκεκριμένους χαρακτήρες, λειτούργησε λίγο – πολύ ως επαγγελματίας γραφίστας. Τους ανέδειξε επιτυχημένα και με τέτοιο τρόπο, ώστε το μοναδικό χαρακτηριστικό τους, να οδηγεί άμεσα στην σκέψη τους. Η απόλυτη μορφή επικοινωνίας, το τέλειο μήνυμα.

Για αυτό και δεν θα μπορούσα να παραλείψω τους δημιουργούς των αγαπημένων μου:

  • Matt Groening: Bard Simpson (The Simpsons)
  • Seth MacFarlane: Stewie Griffin (Family guy)
  • Trey Parker: Kenny McCormick (South park) και
  • Loren Bouchard: Luise Belcher (Βob’s burgers)

Τέσσερεις ταλαντούχοι άνθρωποι και το επιτελείο τους, που κατάφεραν με απλές γραμμές να αποτυπώσουν τέσσερεις ιδιαίτερους χαρακτήρες. Αυτούς που αγαπώ και θαυμάζω…και όσο το σκέφτομαι περισσότερο, θαυμάζω τους ίδιους τους δημιουργούς. Αυτούς που κρύβονται πίσω από το μήνυμα. Αυτούς που κατάφεραν να με εντυπωσιάσουν. Αυτούς που με μια δυνατή ιδέα και εκτέλεση, μου χάρισαν όχι μόνο διασκεδαστικές στιγμές, αλλά ένα μεγάλο επικοινωνιακό μάθημα.

Ναι. Αυτούς εκτιμώ και αυτούς βλέπω μέσα από τα δημιουργήματα τους. Αυτούς μου θυμίζουν ο Bard, ο Stewie, ο Kenny και η Luise. Αυτά τα παραδείγματα θέλω να ακολουθώ και να ασπάζομαι. Και είναι πάντα τα ίδια. Οι δημιουργοί.

Ευχαριστώ.

Leave a Reply