Illustration

Τα σχήματα της χαράς.

Τέσσερις εικονογραφήσεις μικρών ζώων βασισμένες σε τέσσερα, απλά σχήματα.

Σχήματα. Αυτές οι περίεργες διαδρομές που μεταδίδουν μηνύματα και ξυπνούν μέσα μας, διάφορα συναισθήματα. Αυτά τα ενωμένα σημεία που δημιουργούν ποικίλες φόρμες, φλερτάρουν με τα χρώματα και παίζουν με τη γεωμετρία.

Είναι οι γραμμικές παραστάσεις που εμφανίζονται παντού. Είναι οι μορφές των αντικειμένων, οι φόρμες των ζωντανών οργανισμών, οι όψεις των πραγμάτων.

Προερχόμενα από την αρχαία λέξη “σχειν” (αόριστος του ρ. έχω), τα σχήματα αποτελούν βασικά στοιχεία της απεικόνισης και συντελούν στην ανάγνωση του περιβάλλοντος, που αντιλαμβανόμαστε γύρω μας.

Μικρά ή μεγάλα, απλά ή περίπλοκα, φιλικά ή επιθετικά, φωτεινά ή σκοτεινά, τα σχήματα είναι παντού γύρω μας και μας καλούν να καταλάβουμε τον κόσμο. Όμορφα ή άσχημα, μικρά ή μεγάλα, περίεργα ή συνηθισμένα εισβάλλουν στο οπτικό μας πεδίο και μεταφέρουν χιλιάδες ερεθίσματα στον εγκέφαλο έτοιμα να προκαλέσουν αντιδράσεις, αναλύσεις και συμπεράσματα.

Βρίσκονται παντού γύρω μας και τις περισσότερες φορές, περνούν απαρατήρητα. Λειτουργούν μέσα μας κρυφά, ασυνείδητα. Είναι τόσο σημαντικά για έναν άνθρωπο, που έχει την αίσθηση της όρασης και της αφής και όμως συχνά τα ξεχνάμε, τα προσπερνάμε και ας δουλεύουν μεθοδικά χτίζοντας την πραγματικότητα μας.

“Μοιάζουν με έναν ιό”, σκέφτομαι επηρεασμένη από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας που βιώνουμε. “Έναν ιό που λειτουργεί μυστικά, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, μεταφέροντας σημαντικά στοιχεία μέσα μας”. “Η ειδοποιός διαφορά”, συμπεραίνω, “είναι ότι προσφέρουν θετικές αντιδράσεις στον οργανισμό μας”.

Είναι Σάββατο, μέρες εγκλεισμού και κάθομαι μπροστά από τον υπολογιστή, με χλιαρή διάθεση, χαζεύοντας διάφορα γεωμετρικά σχήματα και σκεπτόμενη τη δυναμική τους. Και τότε είναι η στιγμή, που μου έρχεται η ιδέα˙ να αλλάξω τη διάθεση μου, χρησιμοποιώντας τέσσερα τυχαία σχήματα και δημιουργώντας μια δική μου πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που θα τη μοιραστώ μαζί σου, μεταφέροντας σου στα κρυφά, χαρούμενα μηνύματα.

Ανοίγω το πρόγραμμα σχεδίασης και ξεκινώ να πειραματίζομαι με αυτά τα τέσσερα, υπέροχα σχήματα. Δεν γνωρίζω που θα με οδηγήσουν, αλλά τους έχω μεγάλη εμπιστοσύνη. Σιγά-σιγά, μετά από αρκετή προσπάθεια, συνδυασμούς και αποτυχίες, αρχίζει να εμφανίζεται μπροστά μου η μουσούδα ενός ποντικιού! Ενθουσιάζομαι και συνεχίζω τη σχεδίαση, γνωρίζοντας πια τον δρόμο και με μια χαρούμενη διάθεση να με κατακλύζει.

Το τελικό αποτέλεσμα έρχεται μετά από λίγη ώρα. Συνειδητοποιώντας τη δύναμη των σχημάτων και βρίσκοντας το στόχο μου, κατάφερα σε λίγο χρόνο να μετατρέψω αυτά τα απλά σχήματα, σε χαριτωμένα ζωάκια που μου προκαλούν όμορφα συναισθήματα.

Χαρούμενη με το αποτέλεσμα στα παρουσιάζω σήμερα εδώ, θέλοντας να μεταφέρω τόσο τη δύναμη των σχημάτων όσο και τη θετική διάθεση που μου προσέφεραν, σπάζοντας τη μονοτονία.

Αν λοιπόν βρίσκεσαι και εσύ σε μια περίεργη διάθεση λόγω του εγκλεισμού, ρίξε μια ματιά στα ζωάκια μου, διέκρινε τα σχήματα και τη δυναμική τους και που ξέρεις; Ίσως ξαφνικά νιώσεις καλύτερα. Ίσως βρεις και εσύ τη διάθεση να παίξεις με τα σχήματα, τη δημιουργία και τη χαρά.

Καλή διασκέδαση!

Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον;