Πες μου μια λέξη

Αγαπημένες, καλοκαιρινές λέξεις σε μία εικονογράφηση.

Είναι η σκηνή που ο Δημήτρης Χορν τραγουδάει στη Μάρω Κοντού το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Πες μου μια λέξη». Είναι το πιο γνωστό στιγμιότυπο της ταινίας, που το ερωτευμένο ζευγάρι προσπαθεί να εκφράσει τα συναισθήματα του μέσα από μία μόνο λέξη. Αυτήν που θα τους επιβεβαιώσει και θα τους απογειώσει.

Μία λέξη. Μόνο μία χρειάζεται, πολλές φορές, για να εκφράσεις αυτά που αισθάνεσαι. Γιατί οι λέξεις νοούνται ως οι μικρότερες μονάδες του λόγου με νόημα, που μπορούν να σταθούν από μόνες τους.

Τέτοιες ιδιαίτερες λέξεις επέλεξα να παρουσιάσω σήμερα. Τέσσερεις λέξεις που κατά την γνώμη μου, εκφράζουν το καλοκαίρι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάθε μία ξεχωριστά κρύβει τις μορφές, τα αρώματα και τις μελωδίες της πιο ζεστής εποχής του χρόνου.

Αλμυρίκι: το καταφύγιο στις παραλίες. Ιδιαίτερα για αυτούς που αγαπούν το ελεύθερο κάμπινγκ, τα αλμυρίκια είναι πηγή δροσιάς και χαλάρωσης για όλη την διάρκεια των διακοπών τους. Πρόκειται για το δενδρύλλιο που βρίσκεται αυτοφυή σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου, κοντά σε παραλίες, όχθες ποταμών και ρέματα που ο υδάτινος ορίζοντας είναι υφάλμυρος

Λιόγερμα: ίσως η καλύτερη ώρα της ημέρας, το κατακαλόκαιρο. Η ώρα που περιμένουμε όλοι να δροσίσει, να απολαύσουμε τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και να ετοιμαστούμε για μία νέα καλοκαιρινή νύχτα.

Πεφταστέρι: ο διάττοντας αστέρας. Αυτός που περιμένουμε να κάνει βουτιά στο κενό για να ψιθυρίσουμε την καλοκαιρινή μας ευχή. Ο εκπρόσωπος των ελπίδων και των επιθυμιών μας. Η σταγόνα της αστρικής βροχής που παρατηρείται σε διάφορες εποχές του χρόνου, με πιο γνωστό το καλοκαιρινό, δηλαδή τις Περσείδες.

Υποβρύχιο: το γλυκό των παιδικών, καλοκαιρινών μας αναμνήσεων. Η λευκή ζαχαρόπαστα, που βυθιζόταν στο κρύο νερό και μας πλημμύριζε με αρώματα βανίλιας και μαστίχας. Το επίσημο κέρασμα σε κάθε σπίτι. Η λαχτάρα των παιδιών που κρέμονταν σε ένα κουτάλι. Όσο μεγαλύτερο το κουτάλι, τόσο μεγαλύτερη η απόλαυση.

Λέξεις, όπως καλοκαίρι. Αυτές μου έρχονται στον νου όταν περιμένω με αγωνία αυτήν την εποχή, αυτές χρησιμοποιώ για να το περιγράψω. Αυτές επέλεξα να εικονογραφήσω και να τις μοιραστώ μαζί σου.

Αν κάποτε σε ρωτήσει κάποιος «πως θα περιέγραφες το καλοκαίρι;» και συμφωνείς, χρησιμοποίησε τις.

Καλές βουτιές.

Leave a Reply