Πάμε μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ

Μία εικονογράφηση αφιερωμένη στην έννοια της κατανάλωσης, βασισμένη στο ομώνυμο τραγούδι της Λένας Πλάτωνος.

Είναι ωραία! Είναι υπέροχα να νιώθεις ότι έχεις την δυνατότητα να αποκτήσεις αυτό ή αυτά που θέλεις. Είναι ονειρικό να ξέρεις ότι μπορείς να έχεις ότι επιθυμείς. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα προϊόντα είναι όλο και πιο δύσκολο να τα κερδίσεις. Στην ατελείωτη περίοδο της κρίσης, που τα βασικά αγαθά είναι σχετικά κοντά και τα υπόλοιπα βρίσκονται όλο και πιο ψηλά στα ράφια. Εκεί όπου είναι δύσκολο να τα φθάσεις.

Είναι ωραία. Είναι υπέροχα. Αλλά, είναι απαραίτητα; Είναι σημαντικό να τα αποκτάς; Χρειάζεται; Μήπως είναι μια ψεύτικη ανάγκη; Μια πλαστή επιθυμία;

Είναι γνωστό, πως το“shopping therapy” είναι όρος που χρησιμοποιεί η επιστήμη της ψυχολογίας και αναφέρεται στην τάση να προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν, μέσω της αγοράς προϊόντων.

Το shopping σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Χρησιμοποιούμε τα ψώνια σαν θεραπεία, ανταμοιβή, δωροδοκία, ακόμη και σαν δικαιολογία για να βγούμε έξω από το σπίτι μας, ως ένα τρόπο διασκέδασης ή ένα τρόπο να περάσουμε ευχάριστα το χρόνο μας.

Όποιο και αν είναι το κίνητρο, μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα και να βλέπουμε αισιόδοξα τη ζωή. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι πολλοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι μία βόλτα στην αγορά, ισοδυναμεί, πολύ συχνά, με μία μορφή θεραπείας.

Είναι όμως πάντα έτσι; Μήπως απλά ξεχνάμε τα προβλήματα μας και δεν τα λύνουμε; Μία ώρα στα καταστήματα μας χαρίζει μια υπέροχη αίσθηση ελευθερίας και χαλάρωσης, αλλά μετά γυρνάμε στο σπίτι. Και τα προβλήματα δεν έχουν εξαφανιστεί. Είναι εκεί και μας περιμένουν να τα λύσουμε.

Όλα τα παραπάνω σκεφτόμουν, όταν πρωτοάκουσα το τραγούδι «Πάμε μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ» της Λένας Πλάτωνος.

Πρόκειται για ένα μουσικό κομμάτι που ανήκει στον πρώτο της δίσκο, με τίτλο «Σαμποτάζ» (στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή, μουσική: Λένα Πλάτωνος, Γιάννης Πακαμίδας). Και ενώ ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1981, το τραγούδι παραμένει φρέσκο και πρωτοποριακό. Οι ειρωνικοί στίχοι, η ιδιαίτερη μουσική και η θεατρικότητα του τραγουδιστή δίνουν τόσο εύστοχα το κεντρικό νόημα· την ανάγκη μας να απελευθερωθούμε από τα καθημερινά και υπαρξιακά προβλήματα, κάνοντας μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ. Να περάσουμε ονειρικές στιγμές κατανάλωσης και ευδαιμονίας.

Διάβασε τους στίχους

«Έχω ένα τίγρη, ένα τίγρη… μες στην ψυχή μου, μα μια ζωή τον έχω σιχαθεί. Στα νύχια πάτα, να βγούμε… απ το κλουβί του, και μην κοιτάς αν παρακολουθεί. Πάμε μια βόλτα στο σουπερμάρκετ να γίνουμε και `μεις δυο γουρούνια σταρ που χορεύουν πόλκα σε νάιλον χόρτα μαζί με τα κορίτσια του σαμπουάν. Ο κόσμος είναι σκληρός… για τα μαλλιά σου κι αν δεν αντέχεις τον πανζουρλισμό, βρες ένα σλόγκαν και μπες… με τη σειρά σου στη νέα τάξη με τον κλιματισμό. Πάμε μια βόλτα στο σουπερμάρκετ να γίνουμε και `μεις δυο γουρούνια σταρ που χορεύουν πόλκα σε νάιλον χόρτα μαζί με τα κορίτσια του σαμπουάν. Αγάπη θέλω, αγάπη… σαν μια βιολέτα μέσα σε σπρέι αποσμητικό. Και χαμογέλα για μένα… απ’ την ετικέτα με άσπρα δόντια και παρελθόν λευκό. Πάμε μια βόλτα στο σουπερμάρκετ να γίνουμε και `μεις δυο γουρούνια σταρ που χορεύουν πόλκα σε νάιλον χόρτα μαζί με τα κορίτσια του σαμπουάν…»

Στίχοι καταπληκτικοί. Στίχοι γεμάτοι όνειρο και σάτιρα. Δε θα μπορούσα λοιπόν, να τους προσπεράσω αδιάφορα. Έβαλα το κομμάτι να παίζει συνεχόμενα και ξεκίνησα να σχεδιάζω. Δε χρειάστηκε να σκεφτώ πολύ. Το τραγούδι τα λέει όλα. Εγώ έγινα απλά, το εκτελεστικό όργανο της Πλάτωνος και το εικονοποίησα. Στο παρουσιάζω σήμερα, θέλοντας να το μοιραστώ μαζί σου καθώς και τους προβληματισμούς που τόσο εύστοχα εκφράζει.

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς τη σφοδρή ανάγκη να βγεις στα καταστήματα για shopping, βάλε το τραγούδι της Λένας, ρίξε μια ματιά στις εικόνες μου και αποφάσισε αν σου είναι πραγματικά απαραίτητο.

Καλή ακρόαση! Καλές βόλτες!

Leave a Reply