Μάτια, μύτη, χείλια

Τρεις animated εικονογραφήσεις για τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Ήταν ένα παιχνίδι που παίζαμε μικροί. Ήταν ένας τρόπος να χαϊδέψουμε ένα πρόσωπο που αγαπάμε. Ή να πλησιάσουμε ένα πρόσωπο που θαυμάζουμε. Μία γλυκιά φράση που την έλεγε η μητέρα στο παιδί της, μία φίλη σε μία άλλη ή ένας έφηβος στον ερωτικό του σύντροφο, στον παιδικό του έρωτα.

«Μάτια, μύτη, χείλια». Λέξεις που αντιστοιχούν στα χαρακτηριστικά του προσώπου,  που ορίζουν την ανθρώπινη φυσιογνωμία και αποτελούν όργανα βασικών αισθήσεων και λειτουργιών. Λέξεις γεμάτες νοσταλγία, αγάπη και φροντίδα. Για ένα πρόσωπο. Για μια εικόνα.

Γιατί αυτός είναι ο δεύτερος βασικός τους ρόλος. Μπορεί με τα μάτια να βλέπουμε, με την μύτη να μυρίζουμε και με τα χείλια να μιλάμε ή να φιλάμε, αλλά ταυτόχρονα αυτά συνθέτουν την εξωτερική μας ταυτότητα. Ένα μεγάλο μέρος της εικόνας μας. Με αυτά κυρίως μας θυμούνται. Με τούτα μας φέρνουν στο μυαλό τους, είτε για καλό είτε για κακό.

Λέμε «γνώρισα μια ωραία γυναίκα με κάτι μάτια!», «είχε υπέροχα σαρκώδη χείλη» και «η μύτη της ήταν καλλίγραμμη, γαλλική». Αλλά μπορεί να πούμε και το αντίθετο· «τον θυμάσαι εκείνον τον τύπο; αυτόν με την μεγάλη μύτη», «αυτή η γυναίκα είχε τόσο ψυχρή ματιά!» ή «τα χείλη του ήταν σχεδόν ανύπαρκτα! Μικρά και σφιγμένα».

Όλες αυτές οι φράσεις προέρχονται από τις εντυπώσεις που μας αφήνουν τα πρόσωπα. Από τον τρόπο που αντιδρούμε στην εικόνα τους. Από τα αισθήματα που μας δημιουργούν. Και είναι μερικές φορές τόσο δυνατά, που εύκολα δεν τα ξεχνάμε. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ένα πρόσωπο μπορεί να προκαλέσει έναν δυνατό έρωτα ή ένα δυνατό μίσος. Λέμε “έρωτας με την πρώτη ματιά” ή “στο πρόσωπο του ήταν συγκεντρωμένο όλο το μίσος του κόσμου”.

Όχι δεν είναι τυχαίο. Γιατί το πρόσωπο είναι σαν το λογότυπο μίας εταιρίας. Ενός brand. Είναι όλα αυτά που μπορεί να υπάρχουν στον εσωτερικό κόσμο ενός ανθρώπου. Συχνά λέμε «τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής» ή «είναι καλόκαρδος άνθρωπος, χαμογελάει υπέροχα!». Φράσεις που δηλώνουν την δύναμη των χαρακτηριστικών. Λέξεις και σκέψεις που εκφράζουν την ισχύ τους.

Και όπως συμβαίνει σε ένα λογότυπο, οπού ο τρόπος με τον οποίο τα στοιχεία του (σήμα και τυπογραφία) είναι συνδεδεμένα, αποτελεί τον βασικό παράγοντα για να δημιουργήσει καλές ή κακές εντυπώσεις, το ίδιο συμβαίνει και με τα πρόσωπα. Αν στα χαρακτηριστικά του προσώπου υπάρχει αρμονία, συνήθως προκαλούν θετικά συναισθήματα. Αν οι αναλογίες του προσώπου είναι δυσανάλογες μπορεί να δημιουργηθούν αρνητικά ή ιδιαίτερα συναισθήματα.

Αυτό είναι το πρόσωπο. Η φάτσα, η μάπα. Είναι η ανθρώπινη ταυτότητα. Και χωρίς τα μάτια, την μύτη και τα χείλια δεν υπάρχει. Δεν έχει οντότητα. Δεν δημιουργεί μία ισχυρή εικόνα. Για αυτό επέλεξα να ασχοληθώ μαζί τους. Για να δηλώσω την διαφορετικότητα τους και την ισχύ τους. Για να δείξω πόσο σημαντικά είναι.

Αν πιστεύεις και εσύ στην δύναμη τους και σου ‘χει τύχει να δεις κάποιο πρόσωπο που σου είναι αλησμόνητο, ρίξε μια ματιά στα gifs και αναρωτήσου τί προκαλεί το δικό σου. Και που ξέρεις; Μπορεί να καταλάβεις καλύτερα τί εκφράζει και ίσως για κάποιον ή κάποιους να έμεινε αξέχαστο!

Καλή αναζήτηση!

 

Leave a Reply