Illustration

Οι μάγισσες του εαυτού

Τέσσερις εικονογραφήσεις για το κυνήγι των προσωπικών μας μαγισσών.

Όταν ήμουν μικρή τρελαινόμουν να μεταμφιέζομαι. Οι απόκριες ήταν το καλύτερο μου. Κινέζα, τραπουλόχαρτο, «μικρή Ολλανδέζα» ήταν μερικά από τα κοστούμια που θυμάμαι να θριαμβεύουν κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού.

Ένα μόνο κοστούμι απεχθανόμουν και φρόντιζα να μην το επιλέξω. Αυτό της μάγισσας. Στο παιδικό μου μυαλό η συγκεκριμένη στολή φάνταζε σκοτεινή, δύσκολη και φθονερή. Απεχθανόμουν το μεγάλο, μυτερό καπέλο, τη μαύρη κρεατοελιά στη μύτη, την ξύλινη σκούπα που δεν απογειωνόταν ποτέ και τα μαύρα ρούχα. Σιχαινόμουν  τη τσιριχτή φωνή που της απέδιδαν στα cartoons και το διαπεραστικό της γέλιο.

Έτσι μου την είχαν παρουσιάσει και έτσι τη δεχόμουν. Και όμως, με τα χρόνια άρχισε να αλλάζει η γνώμη μου για το χαρακτήρα της μάγισσας

byGeorgiaKalt_illustration_image_01

Καταρχάς οι ταινίες και τα βιβλία εισήγαγαν στην αφήγηση, τις καλές μάγισσες. Αυτές που είναι πιο όμορφες, προτιμούν το λευκό από το μαύρο χρώμα και έχουν αντικαταστήσει τη σκούπα με φτερά και το ξύλινο ραβδί, με το λευκό που καταλήγει σε αστέρι. 

Στη συνέχεια, έμαθα τυχαία για τις μάγισσες του Σάλεμ. Διάβασα για τη δραματική τους ιστορία, για τον σκοταδισμό της εποχής, το κλίμα φόβου και κυρίως για τη μεταφορά των ευθυνών.

Και τέλος άρχισα να κατανοώ τη φράση «κυνήγι μαγισσών», να τη βλέπω συχνά μπροστά μου και να τη χρησιμοποιώ όποτε είναι απαραίτητο.

Άλλαξε η γνώμη μου. Έβλεπα τις μάγισσες διαφορετικά, γελούσα με την κορυφή του μυτερού τους καπέλου και η κρεατοελιά τους, άρχισε να μου φαίνεται ελκυστική. Ο φόβος και η απέχθεια μετατράπηκε σιγά-σιγά σε συμπάθεια.

byGeorgiaKalt_illustration_image_02

Έτσι, άρχισα να τις καλώ και όχι να τις κυνηγώ. Ξεκίνησα να τις μιλάω, να ακούω τα ξόρκια τους, να παρακολουθώ τις περίεργες συνήθειες τους και τους χορούς τους στην πανσέληνο. Άνοιξα συζήτηση μαζί τους για το τι αισθάνονται, τι φοβούνται, τι θέλουν να ξορκίσουν και γιατί καβαλάνε τη σκούπα για να χαθούν στον ορίζοντα. Τις ρώτησα για τα μαγικά τους κόλπα, τους τρόπους να δένουν και να λύνουν καταστάσεις με τον εύκολο τρόπο, χρησιμοποιώντας δύο λέξεις και όχι προσπαθώντας με τις πράξεις.

Και έτσι σιγά-σιγά άρχισα να αντιλαμβάνομαι και τους κυνηγούς των μαγισσών. Κατάλαβα σταδιακά, γιατί τις καταδιώκουν με μανία, τι θέλουν να αποφύγουν και τι φοβούνται. Αλλά κυρίως συνειδητοποίησα γιατί ήμουν ένας από αυτούς. 

Κατάλαβα πως η κακιά μάγισσα είναι η προβολή των φόβων μου, του θυμού και όλων των αρνητικών μου συναισθημάτων. Συνειδητοποίησα πως κυνηγώντας τις μάγισσες μου, επιμένω να καταδιώκω λανθασμένες σκέψεις, μπερδεμένα συναισθήματα και να αποφεύγω τις ευθύνες μου.

byGeorgiaKalt_illustration_image_04
byGeorgiaKalt_illustration_image_03

Ως διά μαγείας… άλλαξαν όλα. Οι μάγισσες έγιναν έμβλημα αναγνώρισης αρνητικών συναισθημάτων και οι κυνηγοί, καλλιεργητές τους. Για αυτό και σήμερα τις εικονογραφώ. Μέσα στις ημέρες της αποκριάς επιλέγω να τις αφιερώσω ένα άρθρο ώστε να τονίσω το ρόλο τους και να μειώσω τους κυνηγούς τους.

Αν και εσύ απεχθανόσουν ή σιχαίνεσαι τις μάγισσες, ρίξε μια ματιά στις εικονογραφήσεις μου και που ξέρεις; Ίσως τις δεις και εσύ με άλλο μάτι. Ίσως γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και δεχτείς τις ευθύνες σου.

Καλές απόκριες, μακριά από κυνήγια!

Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον;