Κορίτσια στον ήλιο.

Τέσσερις εικονογραφήσεις για τη θηλυκή πλευρά του καλοκαιριού.

Μπήκε ο Ιούνης για τα καλά. Τόσο καλά, που η ζέστη, τα τζιτζίκια και τα πρωινά τιτιβίσματα των πουλιών σε καλούν να φύγεις. Να πλάσεις τα γνωστά όνειρα των διακοπών, όπως κάθε χρόνο.

Να αναρωτηθείς που θα πας, τι θα γνωρίσεις, τι θα ακούσεις και τι θα δεις. Να σκεφτείς την παρέα σου και να ετοιμάσεις νοερά τη βαλίτσα σου.

Αν είσαι θηλυκού γένους, έχεις ήδη από το Πάσχα σκεφτεί, αν είσαι έτοιμη για τη «γυμνή αλήθεια» στην παραλία. Τα ερωτήματα όπως «μου χωράει το περσινό μαγιό;», «έβαλα κιλά;» έχουν ξεκινήσει προ πολλού. Αν είσαι άνετη ή σε φόρμα, έχεις καθησυχαστεί γρήγορα. Αν πάλι νιώθεις περίεργα με το σώμα σου ή έχεις κάποια κιλάκια παραπάνω, έχεις ήδη προετοιμαστεί για την εικόνα σου στις ακρογιαλιές.

Και αφού έχεις λύσει ή μάχεσαι να λύσεις τα παραπάνω ερωτήματα, περνάς στη δεύτερη φάση. Σκέφτεσαι τα καλύτερα δυνατά αντηλιακά για το δέρμα σου, τα αξεσουάρ για τη θάλασσα και τα καλοκαιρινά φορέματα. Τα σανδάλια που θα πάρεις στα νησιά για να μη γλιστράς στα σοκάκια, τα ψάθινα καπέλα για τον ήλιο, τα βιβλία που θα σε συντροφεύσουν στις σεζλονγκ και τις βραδινές σου, εξόδους.

Αν είσαι μητέρα, έχεις ήδη σκεφτεί τον ασφαλή και πρακτικό προορισμό για την οικογένεια, τα κουβαδάκια και τις δραστηριότητες στην παραλία, το ανώδυνο ταξίδι για τα παιδιά, τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Την ώρα που θα κλέψεις χρόνο για να ξεκουραστείς στις διακοπές, τι θα τρώτε, που θα πηγαίνετε.

Αν πάλι είσαι σε σχέση, άλλα πράγματα περνάν από το μυαλό σου. Μπορεί να ψάχνεις τον ήσυχο προορισμό για να απολαύσεις τις διακοπές με το ταίρι σου, τα καφενεδάκια που θα πίνετε τις μπύρες σας, τις ρομαντικές παραλίες και τα ηλιοβασιλέματα.

Και αν είσαι single, οι προβληματισμοί ταυτίζονται με τις ονειροπολήσεις. Αναρωτιέσαι τι θα βρεις, τι θα γνωρίσεις· θα ζήσεις τον έρωτα του καλοκαιριού ή θα ξεφαντώσεις με την παρέα σου;

Όλα αυτά σκέφτεσαι, μερικές φορές ανάκατα άλλες φορές οργανωμένα. Μπορεί τα ερωτήματα και οι συνθήκες στη ζωή σου να μην ορίζονται με βάση τις παραπάνω κατηγορίες. Μπορεί απλά να είσαι μητέρα και να σκέφτεσαι τον καλοκαιρινό έρωτα ή δεσμευμένη και να θες να ξεφαντώσεις με την παρέα σου.

Μπορεί να τα σκέφτεσαι όλα μαζί ή τίποτα από όλα αυτά. Ένα είναι το σίγουρο. Είσαι γυναίκα, είσαι άνθρωπος και θέλεις να ζήσεις το καλοκαίρι.

Να ξαπλώσεις νωχελικά στην άμμο, το αεράκι να σε χαϊδεύει και εσύ να μυρίζεις θάλασσα. Να ξεχαστείς, να χαλαρώσεις και να ζήσεις. Μόνη σου ή με παρέα. Με την αθώα αγκαλιά των παιδιών ή την ερωτική αγκαλιά του συντρόφου.

Σαν ένα κορίτσι. Χωρίς έγνοιες, ανησυχίες και προβλήματα. Σαν την εικονογράφηση που σχεδίασα και στην παρουσιάζω σήμερα. Σαν ένα κορίτσι στον ήλιο.

Καλό καλοκαίρι!

Leave a Reply