Γύρη, γύρη όλοι!

Μία εικονογράφηση για την Άνοιξη και το αίσθημα της αναζωογόνησης.

Ήρθε! Ήρθε επιτέλους! Φέτος άργησε πολύ. Φέτος βαρύς χειμώνας, κρύος και μουντός, κάθισε στην πλάτη μας. Ασήκωτος και παγερός. Μπήκε ο Μάρτης και σχεδόν δεν τον καταλάβαμε.

Έφυγε όμως και αυτός, μεγάλωσε η μέρα και σιγά-σιγά όλα αρχίζουν να αλλάζουν. Ο ήλιος μας ζεσταίνει, τα μπουμπούκια εμφανίζονται στα κλαδιά και τα βιαστικά λουλούδια ανθίζουν εκεί που δεν το περιμένεις.

Τα συναντώ έκπληκτη, σε διάφορα σημεία της πόλης. Σε μια γλάστρα, στο μπαλκόνι μιας πολυκατοικίας, στο πάρκο της γειτονιάς μου, σε μια εσοχή ενός πεζοδρομίου. Όλα είναι υπέροχα! Όποιο και αν είναι το χρώμα και το μέγεθος τους, καταφέρνουν πάντα να με χαροποιούν και μου θυμίζουν την αρχή, το νέο, το καινούριο. Μου θυμίζουν, ότι όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Το σχήμα των λουλουδιών, στα δικά μου μάτια, είχε πάντα την αίσθηση της περιδίνησης. Κάθε φορά που αντικρίζω ένα λουλούδι, νιώθω πως τα πέταλα του περιστρέφονται γύρω από τον άξονα τους. Μάλιστα, ανακάλυψα πρόσφατα πως ονομάζεται ανθικός άξονας.

Αυτή η θέση των πετάλων, μου δίνει την εικόνα ενός συνεχόμενου στροβιλισμού. Ενός αέναου «γύρω-γύρω όλοι». Μίας συνεχόμενης γιορτής. Μου θυμίζει την κίνηση των χάρτινων, παιδικών, πολύχρωμων ανεμόμυλων. Τη χορική ιεροτελεστία των δερβίσηδων. Τη διάθεση μου, να χορέψω μέχρι τελικής πτώσεως, να ζαλιστώ και να αφήσω τη ψυχή μου να περιπλανηθεί ελεύθερη για να με οδηγήσει σε κάτι μοναδικό και νέο. Στην έκσταση, στην αναγέννηση.

Αυτά σκέφτομαι όταν βλέπω τα άνθη. Τούτα περνάν από το μυαλό μου κάθε φορά που τα αντικρίζω. Η χαρά είναι μεγάλη και η φαντασία περιπλανιέται σε έναν κόσμο γεμάτο κύκλους, περιστροφές και νέα ξεκινήματα. Δε θα μπορούσα λοιπόν να μείνω ασυγκίνητη και φέτος, αντικρίζοντας τα.

Θέλησα, για ακόμα μία φορά, να μεταφέρω το χαρμόσυνο μήνυμα της φύσης, μέσω του σχήματος των λουλουδιών. Προσπάθησα να εικονογραφήσω την περιδίνηση, με την τεχνική της επανάληψης και της περιστροφής επαναλαμβανόμενων σχημάτων, γύρω από τον άξονα τους. Τα κατάφερα; Δεν τα κατάφερα; Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως τα λουλούδια είναι εδώ, γεμάτα χρώματα, γύρη, μυρωδιές, κίνηση και ζωή.

Αν λοιπόν σου αρέσουν οι στροβιλισμοί και οι αλλαγές, βρες την Άνοιξη γύρω σου και άρχισε να σκέφτεσαι θετικά.

Καλές γυροβολιές!

Leave a Reply