Μετράνε

Τέσσερις απόπειρες γραφιστικής απόδοσης, αγαπημένων αριθμών.

5, 10, 15, 20, 25, 30 ,35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70, 75, 80, 85, 90, 95,100!

Φτου και βγαίνω!

Έτσι μετρούσαμε, όταν παίζαμε κρυφτό στα παιδικά μας χρόνια. Μαζευόμασταν όλα τα πιτσιρίκια της γειτονιάς, αφού τελειώναμε το διάβασμα και ξεκινούσε το πανηγύρι. Όταν επιλέγονταν αυτός που θα «φυλάει», έπιανε τον κορμό ενός δένδρου, έκλεινε τα μάτια και άρχιζε το μέτρημα.

Έτσι έκανα και εγώ. Ξεκινούσα να λέω τους αριθμούς αργά, συρτά και κατέληγα να τρέχω για να περιορίσω τον χρόνο που είχαν στην διάθεση τους οι υπόλοιποι, για να κρυφτούν. Ο αριθμός «100» έβγαινε πάντα από το στόμα μου δυνατά, με στόμφο, με μία αίσθηση θριάμβου αλλά και απειλής. Μετρούσα και ανυπομονούσα. Να έρθει η ώρα του ψαξίματος, της αναζήτησης.

Μετρούσα και μετράω. Από τότε που έμαθα τους αριθμούς μετράω την ώρα, τα χρόνια, τα πλακάκια στο πεζοδρόμιο καθώς περπατώ. Μετράω την ποσότητα των υλικών όταν μαγειρεύω μια νέα συνταγή, μετράω τις αποστάσεις που πρέπει να διανύσω, μετράω διαστάσεις και μερικές φορές μετράω τα λόγια μου.

Χρησιμοποιώ τους αριθμούς σχεδόν σε κάθε στιγμή της ζωής μου. Άλλοτε τους ψιθυρίζω μηχανικά και άλλοτε με αγωνία. Κάποιες φορές μετράω και βαριέμαι. Κάποιες άλλες μετράω με πολύ όρεξη. Όμως ανεξάρτητα από την διάθεση, είναι εκεί. Σχεδόν πάντα οι αριθμοί ξεπετάγονται μπροστά μου και με βοηθούν να λύσω ένα πρόβλημα, μια απορία ή να χειριστώ μια κατάσταση. Σπάνια με απογοητεύουν.

Τα νούμερα. Αυτά τα μαγικά σύμβολα που υπάρχουν παντού και είναι μια παγκόσμια γλώσσα υπολογισμού και κατάταξης στοιχείων. Πέρα από την πρακτική τους χρήση, οι αριθμοί έχουν και πολιτιστική σημασία. Για παράδειγμα το νούμερο επτά θεωρείται υπαρξιακό, αφού σύμφωνα με την Bίβλο «ο κόσμος έγινε μέσα σε επτά ημέρες». Επίσης οι αριθμοί είναι μέρος της γλώσσας μας. Λέμε «ούτε μία στο εκατομμύριο» ή «και ο μήνας έχει εννιά».

Όποια και να είναι η χρήση τους, τα νούμερα με ακολουθούν. Υπάρχουν μάλιστα μερικά που τα έχω περισσότερη αδυναμία. Οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι. Από προσωπικοί μέχρι ανεξήγητοι. Υπάρχουν αριθμοί που είναι συνδεδεμένοι με ένα σημαντικό γεγονός της ζωής μου ή με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Υπάρχουν και αριθμοί που τους συμπαθώ έτσι, γιατί μου αρέσει το σχήμα τους.

Σε αυτούς τους αριθμούς έχω αφιερώσει σήμερα το άρθρο. Επέλεξα μερικούς αγαπημένους και προσπάθησα να τους δώσω μία επιπλέον μορφή. Μια γραφιστική απόδοση, έτσι όπως τους ζω και τους αντιλαμβάνομαι.

Αν λοιπόν πιστεύεις ότι κάποιοι αριθμοί «μετράνε» περισσότερο για εσένα, σκέψου τους, δες τους δικούς μου και ξεκίνα να τους σχεδιάζεις. Αν δεν τα καταφέρεις, ζήτα μου να στους κάνω εικόνα, να στους επικοινωνήσω.

Θα χαρώ πολύ*!

(*φυσικά θα χαρώ αν είναι μέχρι 3 στην σειρά, μετά θα είναι δύσκολο για έμενα και… απογοητευτικό για σένα!)

Leave a Reply