Το κουτί της μαγείας.

Τέσσερις απόπειρες γραφιστικής απεικόνισης του βιβλίου «Μαγεμένος Τόπος» της Rene Denfeld.

Έχω εκφράσει αρκετές φορές τη γοητεία που ασκούν τα βιβλία, πάνω μου. Δεν είναι ένα αποκλειστικό βίωμα. Είναι μια κατάσταση που ζει σχεδόν, κάθε βιβλιοφάγος. Μία εμπειρία που ακολουθεί κάθε άνθρωπος, που του αρέσει να διαβάζει οτιδήποτε. Από ένα comic book, μέχρι ένα βιβλίο που πραγματεύεται την πολιτική επιστήμη.

Όταν ανοίξεις το εξώφυλλο ενός βιβλίου, μπορεί να λάβεις το εισιτήριο για το «ταξίδι στο οτιδήποτε». Να επισκεφθείς τη χώρα της γνώσης, της φαντασίας, του προβληματισμού, της χαλάρωσης, της διασκέδασης, της χαράς, της θλίψης…είναι απίστευτο τι μπορεί να ανακαλύψεις!

Γιατί τα βιβλία μοιάζουν με μαγικά κουτιά. Μπορεί να έχεις υποψιαστεί το περιεχόμενο, αλλά όταν αποφασίσεις να ανοίξεις το καπάκι, όλα ανατρέπονται. ‘Άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Μερικές φορές αδιάφορα και άλλοτε πάλι γεμάτα συγκινήσεις, ικανές να αναποδογυρίσουν το είναι σου και να σε βάλουν να δεις τα πράγματα με μια εντελώς διαφορετική ματιά.

Ένα τέτοιο βιβλίο έτυχε να πέσει στα χέρια μου πρόσφατα. Ένα βιβλίο που μου προκάλεσε θαυμασμό και δέος. Ο «Μαγεμένος τόπος» της Denfeld Rene, κατάφερε να με συναρπάσει όχι μόνο με τον τρόπο γραφής αλλά κυρίως με τη φιλοσοφία αντιμετώπισης της ζωής, το θέμα δηλαδή που πραγματεύεται̇· περιγράφει τη ζωή ενός θανατοποινίτη και πως βλέπει το επερχόμενο τέλος του.

Είναι απίστευτος ο τρόπος που παρουσιάζει τη σκέψη και τα συναισθήματα ενός ψυχικά άρρωστου δολοφόνου, που περιμένει το θάνατο του. Είναι υπέροχο πως καταφέρνει η Denfeld να μεταφέρει την επίγνωση που έχει ο ήρωας για τις πράξεις του, για τη ζωή που έζησε, για αυτή που έχασε και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει, αυτά που θα χάσει παντοτινά.

Αποφάσισα να μη περιγράψω άλλο αυτό το μαγικό κουτί, με λέξεις. Το αφήνω στη μαγική ικανότητα της συγγραφέως. Αποφάσισα όμως, να βγάλω μερικά δείγματα χρυσόσκονης από μέσα και να τα παρουσιάσω σε γραφιστικές απεικονίσεις. Σε εικόνες όπως τις βίωσα. Σε αφίσες, ευτελή χαρτοκιβώτια και κουτιά πίτσας που είναι γεμάτα μοναδικές, συγκλονιστικές εμπειρίες.

Αν βρεις κάτι ενδιαφέρον στις εικόνες μου, τότε ίσως αξίζει να το ανοίξεις. Μπορεί να μη συγκινηθείς όπως εγώ αλλά είμαι σίγουρη πως κάτι θα βρεις να σε μαγέψει.

Καλή ανάγνωση!

Leave a Reply