Καφές ο ελληνικός;

Τέσσερα «μέτρια» μυστικά για την ονομασία του «ελληνικού» καφέ, «με ολίγη» σαρκαστική διάθεση.

Είμαι fan του καφέ. Του καφέ, που μου έμαθε να φτιάχνω η γιαγιά μου και που έπινα τα απογεύματα του χειμώνα, βουτώντας στο φλιτζάνι, καμιά δεκαριά κουλουράκια «Μιράντα».

Όσο μεγαλώνω γίνομαι ακόμα πιο φανατική οπαδός. Τώρα πια, πίνω καφέ πρωί-απόγευμα, βρέξει-χιονίσει. Και ενώ το καλοκαίρι όλοι αποζητάνε έναν δροσερό φραπέ ή έναν freddo, εγώ περιμένω πάνω από το μπρίκι να δω τις πρώτες φουσκάλες. Αυτές που σηματοδοτούν ότι δημιουργείται το καϊμάκι και ότι σύντομα θα γευτώ τον καφέ μου.

Όταν μου προτείνουν να πάμε για καφέ, συνήθως είμαι επιφυλακτική για την καφετέρια που θα πάει η παρέα μου. Ο καφές μου, θέλω να είναι καλοφτιαγμένος, «μέτριος βραστός». Άντε λοιπόν να βρεις μία καφετέρια που να δώσεις την αντίστοιχη παραγγελία στον σερβιτόρο και να μην σε κοιτάξει με απορία. Ύστερα υπάρχει και το άλλο θέμα· Πώς να ονομάσω το καφέ; Ελληνικό ή τούρκικο;

greek or turkish coffee-by-georgiakalt-graphic-design-1

Στην Ελλάδα τον αποκαλούμε «ελληνικό» γιατί σύμφωνα με την Wikipedia,  ενώ ήταν δεκτός και δεδομένος ως «τούρκικος», με την δίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη κατά τις αρχές του ’60, ο κόσμος, ως διαμαρτυρία, άρχισε να τον αποκαλεί «ελληνικό». Επιπλέον, θεωρείται ότι η επίσημη ονομασία του είναι «τούρκικος» γιατί αποτελεί Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας σύμφωνα με την UNESCO.

greek or turkish coffee-by-georgiakalt-graphic-design-2

Από την άλλη, η  παράδοση λέει, πως οι πρώτοι που παρασκεύασαν τέτοιου είδους καφέ ήταν Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής οι οποίοι έβαζαν την χύτρα του καφέ πάνω στην άμμο που κάλυπτε την στάχτη και τα κάρβουνα για να τα κρατήσει ζωντανά. Γι’ αυτό υπάρχει και η παράδοση να ψήνεται ο καφές πάνω σε άμμο (στη χόβολη) στα παραδοσιακά καφενεία.

greek or turkish coffee-by-georgiakalt-graphic-design-3

Υπάρχουν βέβαια και οι Αρμένιοι, οι οποίοι τον αποκαλούν «αρμένικο καφέ», οι Άραβες «αραβικό» και οι Κύπριοι «κυπριακό». Τέλος, υπάρχουν και οι άλλοι που τον αποκαλούν «μεσογειακό καφέ»…

greek or turkish coffee-by-georgiakalt-graphic-design-4

Εγώ τι να πιστέψω και τελικά πώς να τον αποκαλώ;

Αποφάσισα λοιπόν να τον βαφτίσω «ο καφές της γιαγιάς μου» για να τελειώνει η υπόθεση. Παράλληλα κατέληξα ότι δεν έχει σημασία η ονομασία αλλά η γεύση του,  ιδιαίτερα όταν βάζω μέσα και «ολίγον» κάρδαμο, που μου αρέσει πολύ.

Απολαμβάνω τον καφέ μου, «ελληνικό» ή όχι και το ευχαριστιέμαι. Για αυτό και αποφάσισα να γράψω αυτό το post.

Στην υγειά σου!

Leave a Reply