Εικονικά πρόσωπα

Τέσσερα πορτρέτα κορυφαίων γραφιστών που αποτελούν οικεία πρόσωπα.

Υπάρχουν πρόσωπα που είναι σημαντικά. Πρόσωπα που τα βλέπεις σε φωτογραφίες και νιώθεις δέος. Πρόσωπα που δεν τα γνωρίζεις καθόλου αλλά νομίζεις ότι τα ξέρεις από καιρό.

Είναι άνθρωποι που τους θαυμάζεις όχι για την εικόνα τους αλλά για το έργο τους. Που τους παρακολουθείς σε κάθε τους επαγγελματικό βήμα, παίρνεις γνώσεις και έμπνευση. Πρόσωπα που μπορεί να τα έχεις ζηλέψει, λιγάκι. Για τις πράξεις τους, την εμπειρία τους και τα επιτεύγματά τους.

Καταξιωμένοι επαγγελματίες που δρουν ή έδρασαν στο παρελθόν και αποτελούν σημείο αναφοράς στο αντικείμενο σου, παράδειγμα προς μίμηση και κίνητρο για να εξελίσσεσαι διαρκώς.

Σε αυτούς τους πρωτοπόρους διάλεξα να αφιερώσω το άρθρο σήμερα. Στους επαγγελματίες γραφίστες που σχεδιάζουν μία εικόνα και επιτυγχάνουν να περάσουν ένα ισχυρό μήνυμα. Στους «εικονικούς». Στους μέγιστους του χώρου μου.

Όταν αποφάσισα να ξεκινήσω το άρθρο, προβληματίστηκα πάρα πολύ για τα πρόσωπα που θα επέλεγα. Έχω στο νου μου πάρα πολλούς καταξιωμένους graphic designers που θαυμάζω και παρακολουθώ. Με δυσκόλευε να αποφασίσω με ποιο κριτήριο θα τους διαλέξω και η λύση δόθηκε από την αγαπημένη μου φίλη και συνάδελφο.

Σε μια συζήτηση για το κατά πόσο οι γραφίστες ή οι γραφίστριες είναι καλύτεροι στο αντικείμενο τους, επέλεξα να χρησιμοποιήσω κάποια παραδείγματα για να την πείσω ότι το φύλο δεν έχει σημασία. Ότι το πιο σημαντικό είναι η αγάπη για το design, η όρεξη για δουλειά, η διάθεση για εξέλιξη και φυσικά η ανάγκη για επικοινωνία.

Έτσι κατέληξα σε τέσσερα σημαντικά «εικονικά» πρόσωπα για εμένα, που σου τα παρουσιάζω σήμερα, έχοντας σχεδιάσει τέσσερεις αφίσες-πορτρέτα. Πρόκειται για δύο άνδρες και δύο γυναίκες designers που προέρχονται από την Ελλάδα άλλα και από το εξωτερικό.

Stefan Sagmeister: Σύγχρονος Αμερικανός γραφίστας που δρα στην Νέα Υόρκη. Το έργο του με εντυπωσιάζει πάντα τόσο για την τεχνική όσο και για τα μέσα που χρησιμοποιεί ώστε να επιτύχει την καλύτερη δυνατή επικοινωνία. Αφορμή για την «γνωριμία» μας, αποτέλεσε η μουσική. Έχει σχεδιάσει πολλά εξώφυλλα δίσκων, καταξιωμένων μουσικών όπως ο Lou Reed, ο David Byrne και οι Rolling Stones.

Barbara Kruger: η καλλιτέχνης ίνδαλμα. Δεν είναι επαγγελματίας του χώρου,  αλλά το έργο της είναι αμιγώς γραφιστικό και έχει επηρεάσει πολλούς graphic designers.  Tα θέματα που πραγματεύεται είναι κοινωνικά και έχω ιδιαίτερα επηρεαστεί από τα δυνατά μηνύματα της, που αφορούν την σεξουαλική ταυτότητα και το φαινόμενο του σεξισμού.

Αγνή Κατζουράκη: συνοδοιπόρος και συνεργάτης του Κάραμποτ, η Αγνή Κατζουράκη αποτελεί το ίνδαλμά μου από τις Ελληνίδες σχεδιάστριες. Κατάφερε να μετατρέψει το έντυπο διαφημιστικό υλικό του ΕΟΤ σε εικαστική τέχνη, την δεκαετία του 60. Το έργο της αποπνέει χιούμορ, καθαρότητα, πρωτοτυπία και πέτυχε μαζί με τους συνεργάτες της, να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πρωτοποριακό branding για την Ελλάδα της εποχής της.

Φρέντυ Κάραμποτ: πρωτοπόρος της ελληνικής γραφιστικής. Η απεικόνιση της σκληρότητας του φασισμού αποτέλεσε την αφορμή για να παρακολουθήσω και να θαυμάσω το έργο του. Γραφίστας που επέλεγε να χρησιμοποιεί πινέλα και να ακολουθεί τεχνικές ζωγραφικής για να περάσει ισχυρά μηνύματα.

Και οι τέσσερεις ήταν και είναι υπέροχοι. Είναι σημαντικά πρόσωπα που θαυμάζω, μου δίνουν δυνατό παράδειγμα και ώθηση για να γίνομαι καλύτερη. Είναι τα πρόσωπα μου. Τα «εικονικά» πρόσωπα.

Αν λοιπόν έχει τύχει να εντυπωσιαστείς από ανθρώπους του επαγγέλματός σου ή από πρόσωπα που σου προσφέρουν έμπνευση, ακολούθησε και μελέτησε το έργο τους. Και που ξέρεις ίσως καταφέρεις κάποια στιγμή να γίνεις για κάποιους άλλους το «εικονικό πρόσωπο». Το πρόσωπο που θα νιώθουν δικό τους αλλά δεν θα το γνωρίζουν. Το οικείο. Το πρώτο.

Καλή μελέτη, καλές διαδρομές.

Leave a Reply