Γράμμα εξ ουρανού.

Τέσσερις αφίσες, αφιερωμένες σε αγαπημένα γράμματα του αλφαβήτου.

Είναι τα θαυμαστά σύμβολα της γραπτής επικοινωνίας. Τα γραφήματα της πλούσιας, ελληνικής γλώσσας. Τα αγαπημένα μου.

Τα γράμματα, αποτελούν σημαντικά εργαλεία στη δουλειά μου και μοναδικό τρόπο έκφρασης για όλους μας.

Ο άνθρωπος μπορεί να επικοινωνήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Με την αφή, τη γλώσσα του σώματος, τις χειρονομίες, τους ήχους, τον προφορικό λόγο, τη μουσική κ.α. Όμως τα γράμματα έχουν τη δύναμη να μας φέρνουν κοντά, όταν τα σχεδιάζουμε σε μία κόλλα χαρτί ή τα πληκτρολογούμε και εμφανίζονται, δια μαγείας, σε μια οθόνη.

Έχουν δύναμη, γιατί είναι ένας γραπτός και αποδεκτός κώδικας. Είναι η καταγραφή της γλώσσας μας, των συναισθημάτων, της ιστορίας και της κληρονομιάς μας. Έχουν ισχύ γιατί ο τρόπος γραφής τους, χειρόγραφος ή ηλεκτρονικός, υποδηλώνει τον τρόπο σκέψης ή την ψυχολογική μας κατάσταση.

Όταν βιαζόμαστε, γράφουμε γρήγορα και οι φόρμες των γραμμάτων αλλοιώνονται. Αν η σκέψη μας είναι δομημένη και έχουμε οργανωτική διάθεση, το αλφάβητο αποτυπώνεται στο χαρτί, καθαρό και ευανάγνωστο. Ακόμα και η ποσότητα του μελανιού που πέφτει κατά τη διάρκεια της γραφής, μπορεί να δηλώσει μέρος της ψυχολογικής μας κατάστασης.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ηλεκτρονική μορφή τους. Οι γραμματοσειρές που επιλέγουμε για να πληκτρολογήσουμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, να συμπληρώσουμε το βιογραφικό μας ή να συντάξουμε μία επαγγελματική επιστολή έχει τη δυνατότητα να φανερώσει προσωπικές πληροφορίες. Εξίσου σημαντική με τη γραμματοσειρά, είναι το βάρος της (regular, bold, italic κ.α.) και το χρώμα που επιλέγουμε. Όλα έχουν τη σημασία και το νόημα τους.

Αναρωτήθηκες ποτέ αν έχεις κάποιο αγαπημένο γράμμα και από πού προέρχεται αυτή σου η επιλογή;

Για παράδειγμα, αγαπώ το άλφα-Α  γιατί κυριαρχεί στα ονόματα πολλών αγαπημένων μου προσώπων. Λατρεύω το όμικρον-Ο γιατί είναι στρόγγυλο σαν το φεγγάρι, φιλικό σαν τον ήλιο και μπορεί να κατρακυλήσει προς πάσα κατεύθυνση! Θαυμάζω το κάπα-Κ για το κύρος και τη σταθερότητα του, ακόμα και όταν είμαι κουρασμένη και το βλέπω θαμπό, ενώ πιστεύω στο έψιλον-Ε γιατί το ταυτίζω με το «ευ», το επίρρημα της θετικότητας.

Όχι δεν είμαι προληπτική! Απλά, αγαπώ τα γράμματα. Και αφού υπάρχουν στην καθημερινότητα μου, φροντίζω να τα προσδίδω τον ανάλογο σεβασμό. Και αν καμιά φορά τα χαρίζω μια παιχνιδιάρικη διάθεση ή υπαρξιακή διάσταση, είναι γιατί με φέρνουν πιο κοντά με τους ανθρώπους. Γιατί νιώθω πως είναι ένα θείο δώρο, πως είναι «γράμμα εξ ουρανού».

Αν λοιπόν πιστεύεις και εσύ πως το αλφάβητο είναι μια θαυμαστή ανακάλυψη, ρίξε μια ματιά στα αγαπημένα μου, σκέψου τα δικά σου γράμματα και δώσε τους το νόημα και το βάρος που τους αναλογεί.

Καλή επικοινωνία!

Leave a Reply