Graphic design

Αρχή και τέλος

Μια γραφιστική απεικόνιση των αρχικών και τελευταίων στίχων από τραγούδια, που δεν ξεχνώ.

Οι αρχαίοι πρόγονοι μας είπαν πως «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» (Πυθαγόρας) και «μηδένα προ του τέλους μακάριζε» (Σόλων). Φαίνεται πως είχαν δίκιο. 

Γιατί η πρώτη εντύπωση μπορεί να χαραχτεί βαθιά στη μνήμη και να επηρεάσει τη συνολική εικόνα ενώ η τελευταία, κακή ή «Happy End», είναι ικανή να ανατρέψει τη γνώμη που έχουμε σχηματίσει.

Σχετικά με την αρχή, έχω αναφερθεί και παλαιότερα, σε ένα άρθρο που αφορούσε προτάσεις διακόσμησης για την είσοδο του σπιτιού. Στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσω να εκφράσω παράλληλα και την άποψη μου, που αφορά στη δύναμη του τέλους. 

Και δεν αναφέρομαι στη γνωριμία με έναν άνθρωπο ή στην τελική επαφή με ένα αντικείμενο. Μιλάω για τα πρώτα ή τελευταία δευτερόλεπτα ακρόασης ενός τραγουδιού. Ειδικά αν ξεκινάει ή τελειώνει με μια δυνατή φράση, μια πρόταση, μια κραυγή, ένα μουρμουρητό ή μία μικρή απαγγελία. 

Έχει συμβεί αρκετές φορές να εκπλαγώ από τη μικρή εκείνη φράση που ξεπετάγεται στην αρχή ή στο τέλος ενός τραγουδιού και με κάνει να εκπλήσσομαι ευχάριστα. Τόσο μάλιστα, που καταλήγω να χρησιμοποιώ αυτούς τους στίχους, στην καθημερινή μου ζωή και φυσικά να μη μπορώ να ξεχάσω το τραγούδι προέλευσης, για κανένα λόγο και για όσα χρόνια και αν περάσουν.

Αναρωτήθηκα πολλές φορές πως κατάφεραν να εισχωρήσουν τόσο βαθειά στη μνήμη μου κάποια τραγούδια και τα παραπάνω, σοφά λόγια του Πυθαγόρα και του Σόλωνα, μου έδωσαν την απάντηση. Όπως η αρχή και το τέλος είναι τόσο σημαντικά και καθορίζουν την ύπαρξη μας, έτσι συμβαίνει και σε οτιδήποτε παρουσιάζεται μπροστά μας, με την ίδια ακολουθία.

Η αρχή κρύβει το στοιχείο της ορμής και του ενθουσιασμού γιατί κουβαλάει το καινούριο και το πρωτόγνωρο. Αυτό με κάνει πολλές φορές να την αντιμετωπίζω με μεγαλύτερη θετική διάθεση και “ανοιχτό μυαλό”. Έτσι, οι φράσεις που θυμάμαι πιο πολύ και ξεκινάν ένα τραγούδι, είναι περισσότερες:

1. “What the hell’s going on around here? ” – Suicidal Tendencies “You can’t bring me down” – 1990

arhiTelos-by-georgiakalt-websiteImage_01

2. “Don’t be afraid of your freedom” – The Soup Dragons “I’m free” – 1990

arhiTelos-by-georgiakalt-websiteImage_02

3. “How do you say de gorgeous?” – Deee Lite “Groove is in the heart” – 1990

arhiTelos-by-georgiakalt-websiteImage_03

Από την άλλη πλευρά, το τέλος είναι πιο δύσκολο. Εμπεριέχει το παρελθόν, το ταξίδι έχει γίνει και η διάθεση είναι πιο κουρασμένη και πιο επιφυλακτική. Θα πρέπει, με κάποιο τρόπο, το τέλος να είναι ανατρεπτικό για να χαραχτεί στη μνήμη μου. Για αυτό και τα τραγούδια που τελειώνουν με μια ιδιαίτερη φράση, είναι πιο σπάνιο να τα θυμάμαι:

4. “Well, I really think you should quit smoking” – Air “How Does It Make You Feel?” – 2001

arhiTelos-by-georgiakalt-websiteImage_04

Όπως και να έχει, αρχή και τέλος είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και δεν μπορούμε με τίποτα να τα ξεχωρίσουμε από την ύπαρξη μας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποδεχτούμε την αρχή μας, όποια και αν ήταν και να ελπίζουμε-αγωνιζόμαστε για ένα αίσιο τέλος.

Γι’ αυτό και όταν κάποια τραγούδια κρύβουν εκπλήξεις στην αρχή και το τέλος τους, τα καταγράφω στη μνήμη μου και τα ανακαλώ με την πρώτη ευκαιρία. Για αυτό, τα απεικόνισα γραφιστικά και τα παρουσίασα εδώ σήμερα.

Αν έχεις και εσύ παρόμοιες υπαρξιακές ανησυχίες και η αρχή όπως και το τέλος σε προβληματίζουν, ρίξε μια ματιά στις εικόνες μου. Και που ξέρεις; Ίσως και εσύ θυμηθείς αντίστοιχες αρχικές ή τελικές φράσεις από τραγούδια που έμειναν στο μυαλό σου. Ίσως τις σιγο-μουρμουρίσεις, χαλαρώσεις και αφήσεις τη ζωή να σε οδηγεί…

Καλή ζωή!

Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον;