Αρχή και τέλος.

Τέσσερις αφίσες, αφιερωμένες στον καινούριο χρόνο.

Βράδυ. Κρύο. Οι δρόμοι στις συνοικίες άδειοι και όλα τα φώτα, στα σπίτια, αναμμένα. Μέσα στην ηρεμία, τα λαμπιόνια ουρλιάζουν φως κάθε δύο δευτερόλεπτα και το μόνο που κυκλοφορεί είναι τα αδέσποτα ζώα. Από το εσωτερικό των διαμερισμάτων ακούγονται μελωδίες, η τηλεόραση είναι στη διαπασών και μυρωδιές έρχονται από λαχταριστά, γιορτινά εδέσματα.

Ξάφνου, ακούγονται φωνές και κρότοι από πυροτεχνήματα. Οι ευχές δίνουν και παίρνουν, ο ουρανός γεμίζει λάμψεις ποικίλων χρωμάτων και η μελωδία που κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, υμνεί το νέο χρόνο και αποχαιρετάει τον παλιό.

2019. Το νέο έτος είναι εδώ και όπως πάντα, κάνει την εμφάνιση του με λαμπρότητα. Οι ψυχές γεμίζουν αισιοδοξία. Ελπίζουν για την αλλαγή, το καλύτερο, την τύχη και την πραγματοποίηση του ονείρου.

Αυτός είναι ο καινούριος χρόνος. Μία βραδιά γεμάτη υποσχέσεις. Σαν ένα νέο πρόσωπο, λαμπερό και γοητευτικό που επισκέπτεται κάθε σπίτι και κάθε ψυχή, πιστό στο ραντεβού του. Σαν απόλυτος gentleman, εμφανίζεται στις δώδεκα ακριβώς τα μεσάνυχτα. Κάθεται στην καλύτερη θέση και μοιράζει χαμόγελα και αισιοδοξία.

Φοράει επίσημο μαύρο σμόκιν και μια κορδέλα, σαν από καλλιστεία, πλαισιώνει τιμητικά το στέρνο του που αναγράφει τη λέξη «αρχή». Είναι χαμογελαστός και επίμονος. Δεν έχει σημασία αν εσύ δεν νιώθεις έτοιμος να τον υποδεχτείς. Δεν τον νοιάζει αν δεν πιστεύεις στα νέα ξεκινήματα. Αυτός θα ‘ρθει, υπέρλαμπρος και θα στο περάσει με το «έτσι θέλω».

«Τελείωσαν τα ψέματα!», θα σου τραγουδήσει. «Ήρθα ο νέος με τα δώρα, με τραγούδια και χαρά!». Και εσύ; Δεν έχεις περιθώρια…Τι και αν δεν πιστεύεις στο τέλος και στην αρχή, τι και αν δεν είσαι οπαδός της τύχης. Η ελπίδα θα εμφανιστεί μπροστά σου και θα σου θυμίσει κάθε επιθυμία και όνειρο. «Ναι!» θα φωνάξει, «μπορείς να τα καταφέρεις! Τώρα είναι η ευκαιρία! Τώρα όλα ξεκινάνε!»

Μέσα σε αυτό το πνεύμα, των υποσχέσεων και των αλλαγών, δεν κατάφερα να μείνω ασυγκίνητη… Ο καινούριος χρόνος μου έκλεισε πονηρά το μάτι και σιγομουρμούρισε τέσσερις λέξεις: «αρχή», «νέο», «αλλαγή» και «στροφή». Δεν θα μπορούσα να τις παραβλέψω.

Ξύπνησα νωρίς, το πρωί της Πρωτοχρονιάς και τις μετέφερα σε αφίσες. Για να εκφράσω όλα τα συναισθήματα της προηγούμενης νύχτας, με την μορφή της τυπογραφίας. Για να δεχτώ την ελπίδα και να τη μοιραστώ μαζί σου.

Καλή Αρχή! Καλή Χρονιά!