Η φάρμα των ζώων.

4 αφίσες που δηλώνουν τον κόσμο ενός γραφίστα.

Ζώ στον κόσμο μου. Στον κόσμο που έχω πλάσει λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας. Είναι ένας κόσμος γεμάτος χρώματα, σχήματα, εικόνες, γραμματοσειρές, διαστάσεις, γρίφους, πρακτικές λύσεις και αυστηρά deadlines. Αλλά και ένας κόσμος που δεν είναι τόσο εμφανής, ένας κόσμος λογαρίθμων, προγραμματισμού και άπειρων ηλεκτρονικών αρχείων.

Αρχεία, κατηγοριοποιημένα σε ομάδες και folders, αποθηκευμένα σε οnline και offline servers. Παλιά αρχεία που έχουν συσσωρευτεί σε dvd, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και φλασάκια. Αρχεία που συνθέτουν έναν χώρο παραγωγής design.

Αρχεία βαριά και ελαφριά. Ηλεκτρονικά «θαύματα» που περιέχουν όλη την δουλειά μου. Αυτά είναι που χρησιμοποιώ καθημερινά, «ανοίγω» και «κλείνω» συνεχόμενα, αποθηκεύω και διαγράφω.

Με αυτά θέλησα να ασχοληθώ σε αυτό το άρθρο και να τους αφιερώσω λίγο χώρο, όχι για να τα αποθηκεύσω αλλά για να τα εξυμνήσω και να τα παρουσιάσω λίγο καλύτερα στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για το PSD, το GIF, το SVG και το PNG.

Και τα τέσσερα είδη ηλεκτρονικών αρχείων, συνθέτουν εικόνες. Ο τελικός δέκτης βλέπει μία εικόνα που από πίσω της κρύβεται ένα τέτοιο αρχείο. Υπάρχουν και άλλα, αρκετά είδη αρχείων-εικόνων αλλά αποφάσισα να ασχοληθώ κυρίως με αυτά γιατί αποτελούν «την φάρμα των ζώων μου». Τον χώρο που δημιουργώ και παράγω design. Κάθε ηλεκτρονικό αρχείο αποτελεί ένα ζώο της φάρμας που έχω δημιουργήσει και πρέπει να το φροντίζω ανάλογα, για να μου δώσει το σωστό αποτέλεσμα.

PSD (Photoshop Document): είναι «η μητέρα των αρχείων». Από τα βασικότερα. Πάνω εκεί θα δουλέψω για να συνθέσω ένα πολύπλοκο αποτέλεσμα, το οποίο μετά μπορώ να μετατρέψω σε πολλές, μικρότερες μορφές αρχείων. Αποτελείται από πολλά επίπεδα (layers) και για αυτό συνήθως είναι βαρύ σε χωρητικότητα. Είναι η βάση της φάρμας μου για αυτό και μου θυμίζει το αρνί. Αυτό που είναι γεμάτο με βαρύ και πολλαπλό τρίχωμα και δίνει το γάλα, την αρχική ύλη για την παρασκευή νέων προϊόντων.

GIF (Graphics Interchange Format): αποτελεί το αρχείο-εικόνα που περιλαμβάνει κίνηση. Τα περισσότερα αρχεία δημιουργούν στατικές εικόνες, ενώ το GIF έχει την δυνατότητα να παρουσιάζει κίνηση σε χαμηλή χωρητικότητα. Αυτό το καθιστά αρκετά εντυπωσιακό και δημοφιλή στον online κόσμο. Αποτελεί τον κόκορα της φάρμας μου, μιας και είναι μικρό σε μέγεθος και καταφέρνει μέσω της κίνησης να «κοκορεύεται» ότι είναι το καλύτερο και το πιο φιγουράτο.

SVG (Scalable Vector Graphics): η ιντερνετική εκδοχή των διανυσματικών αρχείων. Το αρχεία που ελευθέρωσαν τους web designers από το πρόβλημα της χωρητικότητας και τους έδωσαν την δυνατότητα να δημιουργούν απίστευτες γραφικές εικόνες, χωρίς να νοιάζονται για το μέγεθος τους.  Τα SVG είναι η αγελάδα της φάρμας μου. Σημαντικότατο μέλος της ομάδας μου, που λόγω του μεγέθους του, ξεγελάει. Γιατί ενώ είναι από τα πιο μεγάλα της φάρμας, τρώει απλό χορταράκι και προσφέρει την light εκδοχή του γάλακτος.

PNG (Portable Network Graphics): η πιο διαδεδομένη μορφή αρχείων-εικόνων στο ίντερνετ. Αποτελεί την εξέλιξη του GIF χωρίς όμως να περιλαμβάνει την δυνατότητα κίνησης. Είναι τα σίγουρα αρχεία. Αυτά που δημιουργώ για να παρουσιάσω μία εικόνα στο ίντερνετ, με χαμηλή χωρητικότητα και συγκριτικά, καλή απόδοση. Το PNG είναι η γαλοπούλα της φάρμας μου. Είναι αρκετά δημοφιλής στην κατανάλωση κρέατος και έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο.

PSD, GIF, SVG και PNG. Tα δικά μου οικόσιτα ζώα. Αυτά που χρησιμοποιώ και δημιουργώ ως designer. Η βάση της παραγωγής μου. Αυτά που αγαπώ και φροντίζω ώστε να μην γίνουν σαν τα ζώα της φάρμας του Τζορτζ Όργουελ. Τα αρχεία-εικόνες που βλέπεις καθημερινά στο internet, στον δρόμο, στα έντυπα και πολλές φορές στην τηλεόραση. Τα στοιχεία που συνθέτουν τον κόσμο μου και έχει αντίκτυπο πολλές φορές στον δικό σου.

 

Leave a Reply