Ο Άγγελος και ο Έσπερος.

Τρεις απόπειρες γραφιστικής απεικόνισης του βιβλίου «Ταξίδι με τον Έσπερο».

Πάντα ήταν ένας άγγελος. Από τότε που άρχισα να διαβάζω τα έργα του, ένιωθα πως με την πένα του, αποτελεί ένα μεσολαβητή του υπερβατικού και του κοσμικού μου βασιλείου. Ένα υπερφυσικό όν με το πνευματικό χάρισμα της αφήγησης, που με μετέφερε σε τοπία μακρινά αλλά και οικία. Όνομα και πράγμα. Άγγελος Τερζάκης.

Πρόσφατα, είχα την ευκαιρία να επαναλάβω την ανάγνωση του «Ταξίδι με τον Έσπερο». Ένα έργο που το είχα διαβάσει στην εφηβική ηλικία και οι αναμνήσεις μου ήταν θολές, με μικρές ρομαντικές πινελιές υπαρξισμού. Σήμερα, κλείνοντας το οπισθόφυλλο, ένιωσα γεμάτη επιβεβαίωση για αυτές τις αναμνήσεις και αυτοπεποίθηση της γνώμη μου, πως ο Τερζάκης είναι ένας άγγελος.

Για ακόμη μία φορά κατάφερε να με ταξιδέψει στη νιότη, στις αγωνίες της εφηβείας αλλά και στο συνεχή αγώνα του ανθρώπου να ανακαλύψει τον εσωτερικό του κόσμο. Έναν αγώνα που περνάει από τον έρωτα, την αμφισβήτηση, το διάλογο με το μέσα του και τη διάθεση για μακρινά ταξίδια στο άπειρο, στη μουσική, στις εικόνες.

Τα κατάφερε και πάλι ο άγγελος. Το χαμόγελο και η βαθιά μελαγχολία που μου προσέφερε το τελείωμα του βιβλίου, έπρεπε να αποδοθεί με έναν τρόπο γρήγορο. Να εκφραστεί έτσι όπως γνωρίζω καλύτερα.

Επέλεξα κάποιες από τις φράσεις που μίλησαν δυνατά στην ψυχή μου και τις απέδωσα, για άλλη μια φορά, με αφίσες. Στο αποτέλεσμα συντέλεσαν και οι κατάλληλες μελωδίες που επιλέχθηκαν, από το μουσικό μου θησαυρό.

Σου παρουσιάζω λοιπόν τρεις φράσεις του βιβλίου, σε συνδυασμό με την ιδανική για μένα, μουσική υπόκρουση. Δεν έχεις παρά να κάνεις κλικ πάνω στη φράση και να γευτείς τον Άγγελο και τον Έσπερο:

 

1.

«Τη χαίρομαι αυτή σου την ώρα. Από μακριά σου τεντώνω το χέρι. Σφίξε το στη χούφτα σου και πάμε, δίχως λόγια. Ας κάνουμε ένα ταξίδι με τον έσπερο…».

 

2.

«Ο ουρανός σε ακολουθεί παντού, όπου και αν πας».

 

3.

«Σαν και να κελαηδούσαν τα αστέρια».

Καλό σου ταξίδι!

Leave a Reply