Φουσκοδεντριές

Τρεις εικονογραφήσεις για τον ανοιξιάτικο έρωτα, μετά μουσικής.

Το λέει και το λεξικό.  Την άνοιξη οι άνθρωποι αναγεννιούνται. Αλλάζουν διάθεση και η λίμπιντο ανεβαίνει στα ύψη. Είναι μερικές φορές τόσο δυνατή, που θυμίζει τις φουσκοδεντριές. Την περίοδο που τα μπουμπούκια των δένδρων φουσκώνουν, για να ανθήσουν.

Πρόσφατα, συζητούσαμε την έννοια της λέξης «φουσκοδεντριές» με την αγαπημένη μου φίλη και συνάδελφο. Της εξηγούσα τι σημαίνει και χαιρόμασταν με τον τρόπο που ο άνθρωπος, όσο και αν έχει απομακρυνθεί από την φύση, δεν παύει να είναι δέσμιος της. Η ανθρώπινη ερωτική διάθεση ακολουθεί τους νόμους και τις συνθήκες της. Τι και αν χρησιμοποιεί την λογική, τι και αν έχει διαμορφώσει συμπεριφορές ανάλογα με τον πολιτισμό και το περιβάλλον που ζει, τελικά δεν καταφέρνει να ξεφύγει εντελώς από τα ένστικτα του.

Όταν μάλιστα η ερωτική διάθεση συνδυαστεί με δυνατά συναισθήματα, τότε οι φουσκοδεντριές φθάνουν στο αποκορύφωμα τους. Η λίμπιντο μεγαλώνει μέρα με την μέρα, φουσκώνει και ψάχνει απεγνωσμένα διέξοδο να βγει.

Αρχικά, ο έρωτας βρίσκεται στα σπάργανα. Η ερωτική διάθεση εμφανίζεται δειλά-δειλά και το πρώτο τρεμούλιασμα προκαλεί εσωτερικές αναταράξεις. Η επιθυμία μεγαλώνει και το μόνο που ζητάει ο άνθρωπος, είναι να την εκφράσει στο πρόσωπο που του την προκαλεί. Πολλές φορές οι λέξεις δεν φτάνουν και οι στίχοι ενός τραγουδιού, σε συνδυασμό με την μουσική του, μπορούν να εξωτερικεύσουν ολοκληρωτικά τον ερωτικό πόθο. ‘Όπως ο ήχος της ηλεκτρικής κιθάρας των Zeppelin στο «Whole Lotta Love».

Κάποιες φορές, καταφέρνει να βρει την ανάλογη ανταπόκριση και το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. Το ερωτικό πάθος αναμιγνύεται με την χημεία των ανθρώπινων σωμάτων και οι σύντροφοι φθάνουν το Τέλειο. Την απόλυτη έκφραση της φύσης. Οι ερωτικές κραυγές θυμίζουν αυτές του «Jungle Fever» και οι ερωτευμένοι μπαίνουν σε άλλη διάσταση.

Άλλοτε πάλι η ερωτική διάθεση δεν βρίσκει την ανταπόκριση που ψάχνει. Παραμένει ανέκφραστη, κλεισμένη μέσα στο σώμα, περιορισμένη σε ένα βαθύ πηγάδι καταπιεσμένων επιθυμιών. Οι φουσκοδεντριές μεγαλώνουν, γιγαντώνονται και τελικά μετατρέπονται σε πόνο, απελπισία ίσως και σε ένα άγριο συναίσθημα που το ρουφάει η μαύρη τρύπα του ψυχικού, ανθρώπινου σύμπαντος. Τότε είναι που το ανεκπλήρωτο πάθος μοιάζει με τους στίχους του «Supermassive Black Hole».

Όλα αυτά τα «ανοιξιάτικα» συζητούσαμε με την Δέσποινα, όταν της ήρθε η φαεινή ιδέα· «Να εικονογραφήσω τον έρωτα για το επόμενο άρθρο σου; Να δείξω τις φουσκοδεντριές εμπνευσμένες από αγαπημένα ερωτικά τραγούδια;» ρώτησε.

Η απάντηση βρίσκετε σήμερα σε αυτό το άρθρο. Οι εικόνες τις Δέσποινας Τερζοπούλου μπορεί να προκαλούν αλλά όχι πιο πολύ από την Άνοιξη. Από την ίδια τη φύση. Είναι οι επιθυμίες μας, οι ανθρώπινες φουσκοδεντριές.

Αν λοιπόν βρίσκεις τελευταία, ανήσυχο ερωτικά τον εαυτό σου και σε έχει παρασύρει η Άνοιξη ρίξε μια ματιά στις εικονογραφήσεις της Δέσποινας, βρες το πρόσωπο που σε εκφράζει και ζήσε τον έρωτα.

Καλά ξεφουσκώματα!

Leave a Reply