Θα γυρίσει και ο τροχός.

Δύο μοτίβα (pattern) που μπορείς να τα εκτυπώσεις ελεύθερα.

Το ζήτημα είναι νομοτελειακό. Δεν χωράει καμία αμφισβήτηση. Ο τροχός γυρνάει συνεχώς, τα πάνω έρχονται κάτω και τα κάτω, πάνω. Τα αριστερά πηγαίνουν δεξιά και τα δεξιά, αριστερά. Αν όχι όλα, τα περισσότερα βρίσκονται σε μία αέναη κίνηση, σε μία επανάληψη.

Η επανάληψη αποτελεί βασικό μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Βρίσκεται στην φύση, αποτελεί θεώρημα στην επιστήμη των μαθηματικών, εμφανίζεται στην φιλοσοφία και δημιουργεί βασικές υποψίες για την ψυχολογία των ανθρώπων.

pattern-free-download-by-georgia-kalt-2pattern-free-download-by-georgia-kalt-4

Δεν θα μπορούσε να λείπει από το design. H επανάληψη, στην τέχνη και στον σχεδιασμό γενικότερα, ονομάζεται μοτίβο (pattern). Πρόκειται για στοιχεία που επαναλαμβάνονται με έναν προβλέψιμο τρόπο ώστε να προκαλέσουν το επιθυμητό οπτικό αποτέλεσμα στον θεατή. Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται ένα μοτίβο και με τις πέντε αισθήσεις του. Για αυτό και αποτελεί σημαντικό εργαλείο στα χέρια ενός designer.

Μία ταπετσαρία μπορεί να έχει ένα μοτίβο. Ένα εμπριμέ φόρεμα, αποτελεί κλασσικό παράδειγμα μοτίβου στο fashion design. Η επανάληψη είναι ξεκάθαρη στο αρχιτεκτονικό θαύμα του Παρθενώνα και οι τρύπες που επιτρέπουν τα κορδόνια να «ασφαλίσουν» ένα πόδι σε ένα παπούτσι, αποτελεί θριαμβευτικό αποτέλεσμα της χρήσης του μοτίβου στο industrial design.

pattern-free-download-by-georgia-kalt-3

H επανάληψη βρίσκεται παντού και δεν μπορεί να λείπει από το blog μου. Επέλεξα να σχεδιάσω ένα ευχάριστο pattern, χωρίς να ορίσω θέμα. Σχεδίασα ελεύθερα, με μόνο έναν σκοπό. Να δώσω την ευκαιρία σε όποιον του αρέσει η επανάληψη και το συγκεκριμένο σχέδιο, να το «κατεβάσει» και στην συνέχεια να το εκτυπώσει με οποιοδήποτε τρόπο θέλει, σε οποιοδήποτε αντικείμενο επιθυμεί.

pattern-free-download-by-georgia-kalt-5

Υπάρχουν πολλοί τρόποι εκτύπωσης ενός μοτίβου. Εδώ, παρουσιάζω την εκτύπωση του συγκεκριμένου σε ύφασμα. Είναι αρκετά εύκολο να καταφέρεις να εκτυπώσεις όποιο σχέδιο-μοτίβο σου αρέσει μέσω internet. Υπάρχουν αρκετά websites που αναλαμβάνουν να εκτυπώσουν το pattern που επιθυμείς. Ενδεικτικά, παραθέτω τα εξής:

  1. Spoonflower
  2. Fabricondemand

Αν σου αρέσει η επανάληψη και περιμένεις να γυρίσει ο τροχός, κατέβασε το εδώ:

DOWNLOAD

Leave a Reply