Επί ξύλου κρεμάμενα.

Μία «ταπεινή» πρόταση διακόσμησης για το Πάσχα.

Η γλώσσα μας έχει πάρει πολλά στοιχεία από την εκκλησιαστική φρασεολογία: λέξεις που μπήκαν στη ζωή των ανθρώπων, τους προηγούμενους αιώνες, όταν η συμμετοχή στις τελετές της εκκλησίας ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις μέρες μας.

H φράση «επί ξύλου κρεμάμενος» αποτελεί ένα κλασσικό τέτοιο παράδειγμα και προέρχεται από τον ύμνο της Μεγάλης Πέμπτης «Επί ξύλου, βλέπουσα, κρεμάμενον, Χριστέ, (…) η σέ ασπόρως τεκούσα εβόα πικρώς». Ασφαλώς η εικόνα του εσταυρωμένου Ιησού έρχεται στο νου πολλών όταν χρησιμοποιούν την έκφραση. Γι’ αυτό και την επιλέγουμε όταν θέλουμε να εκφράσουμε ότι κάποιος έχει μείνει μόνος, αβοήθητος και φτωχός.

Κάπως έτσι ένιωθα τις τελευταίες μέρες, όταν σκεφτόμουνα πως θα ήθελα να στολίσω το σπίτι μου για τις ημέρες του Πάσχα. Παίδευα το μυαλό μου να βρω μια απλή και φθηνή λύση, μιας και μου ήταν δύσκολο να αγοράσω έτοιμα διακοσμητικά αντικείμενα. Και όσο η λύση δεν ερχόταν, τόσο απελπιζόμουν.

«Επί ξύλου κρεμάμενος». Μια φράση που εμφανιζόταν συνέχεια μπροστά μου και σε τέτοιο βαθμό, που τελικά μου έδωσε την ιδέα: να σχεδιάσω πασχαλινά διακοσμητικά από χαρτί και να τα «κρεμάσω» σε κλαδιά δένδρων.

Έπιασα αμέσως δουλειά, σχεδιάζοντας κουνελάκια και αυγά στον υπολογιστή. Στην συνέχεια τα εκτύπωσα, τα κόλλησα και τοποθέτησα μία κλωστή στο κέντρο κάθε αντικειμένου. Τέλος, αγόρασα μερικά διακοσμητικά πούπουλα και ήμουν έτοιμη…το μόνο που χρειαζόταν ήταν να βρω απάντηση στο «πού θα τα κρεμάσω;».

Και πάλι η φράση «επί ξύλου κρεμάμενος», έκανε το θαύμα της. Γιατί που αλλού θα μπορούσα να διακοσμήσω τα πασχαλιάτικα στολίδια εκτός από ένα βάζω γεμάτο κλαδιά; Η λύση ήταν μπροστά μου και το μόνο που έπρεπε να κάνω είναι να κάνω μια βόλτα και να τα βρω, κάτι αρκετά εύκολο μιας και πρόσφατα η δημοτική υπηρεσία  είχε κόψει τα δένδρα της γειτονιάς μου. Ένας σωρός στοιβαγμένων κλαδιών κείτονταν «επί ξύλου κρεμάμενα» και με καλούσαν να τα βγάλω από την μιζέρια τους!

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μοιράζομαι μαζί σου σήμερα και νιώθω μεγάλη χαρά γιατί πραγματικά ακολούθησα το νόημα της γιορτής του Πάσχα, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Αν λοιπόν έχεις γιορτινή διάθεση, στόλισε το σπίτι σου κατεβάζοντας τα στολίδια, εδώ:

DOWNLOAD

 

Kαλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

Leave a Reply