Graphic design

Καρέκλες, απωθημένα.

Τέσσερις καρέκλες- μύθοι του design, απεικονιζόμενες με γραφιστική διάθεση.

“A chair is a very difficult object. A skyscraper is almost easier. That is why Chippendale is famous”

Ludwig Mies van der Rohe

Μπορεί η καρέκλα του Chippendale, να μην είναι από τις αγαπημένες μου. Μπορεί να τη θεωρώ βαριά και λίγο βαρετή, αλλά το design της παραμένει αδιαμφησβήτητο. Οφείλω να το παραδεχτώ και να λάβω υπόψη μου τα λόγια του μεγάλου αρχιτέκτονα, Mies van der Rohe.

Γιατί η δημιουργία ενός καλού καθίσματος είναι πολύπλοκη. Ο σχεδιαστής πρέπει να προσέξει την εργονομία, τη λειτουργικότητα και την αισθητική ώστε να βγάλει το ιδανικό αποτέλεσμα. Δεν είναι παίξε-γέλασε. Όταν όμως, με αυτόν το μαγικό τρόπο, δημιουργηθεί μια σωστή καρέκλα τότε μπορεί να προκαλέσει χαρά και ικανοποίηση, τόσο στα μάτια όσο και στο σώμα.

Ιδιαίτερα, στους ανθρώπους που αγαπούν το design. Που λατρεύουν τα καλοσχεδιασμένα αντικείμενα, που θαυμάζουν την αισθητική και εκτιμούν τη λειτουργικότητα τους. Που ονειρεύονται να αποκτήσουν κάποια από αυτά, που έχουν γράψει ιστορία. Που ψάχνουν, που μελετούν, που χαζεύουν ώρες τις ανάλογες ιστοσελίδες, που κάνουν συλλογές από φωτογραφίες, που παθιάζονται. Που έχουν απωθημένα.

Έχω και εγώ τα απωθημένα μου. Μερικά από αυτά επικεντρώνονται σε…καρέκλες. Καρέκλες μεγάλων σχεδιαστών. Αντικείμενα-μύθοι του βιομηχανικού σχεδιασμού. Καθίσματα που θα ήθελα τόσο πολύ να έχω στο σπίτι και στο χώρο εργασίας μου. Έπιπλα που ονειρεύομαι να αποκτήσω και να ικανοποιήσουν τις αισθήσεις μου. Όμως ξέρω πως είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν τα όνειρα μου. Γνωρίζω πως πρόκειται για ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Απωθημένα.

Και η ψυχολογία, υποστηρίζει πως τα απωθημένα δεν είναι καλό πράγμα. Αφήνουν κατάλοιπα στο υποσυνείδητο και βγαίνουν στην επιφάνεια, με αρνητικό τρόπο. Το ίδιο υποστηρίζω και εγώ.

Για αυτό αποφάσισα πως θα πρέπει να απαλλαγώ από αυτά. Να βρω τρόπο να τα εκπληρώσω, έστω και με έναν εναλλακτικό τρόπο. Να εκφράσω τον θαυμασμό και την εκτίμηση μου, μέσα από το αντικείμενο μου, τη γραφιστική. Να απεικονίσω τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι το σχεδιασμό τους, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα που γνωρίζω καλά. Την επικοινωνία.

Έτσι, επέλεξα τις τέσσερις αγαπημένες μου καρέκλες και στις παρουσιάζω σήμερα, προσθέτοντας για αυτές, κάποιες βασικές πληροφορίες:

legendaryChairs-graphicDesign-by-georgiaKalt-01

Καρέκλα Senat

Είναι η επιτομή της γαλλικής κληρονομιάς του design. Πρόκειται για την καρέκλα που σχεδιάστηκε το 1923 για να καλύψει τις ανάγκες των «Κήπων του Λουξεμβούργου», στο Παρίσι. Αντικατέστησε τα παγκάκια των κήπων και κατάφερε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επισκεπτών, με αποτέλεσμα να παραμένει το πιο διαχρονικό κάθισμα εξωτερικών χώρων.

legendaryChairs-graphicDesign-by-georgiaKalt-02

CH07 Shell Chair

Πήρε το όνομα της (shell -κέλυφος) από την άνετη και καμπύλη, φόρμα της. Δημιουργήθηκε το 1963 από τον Hans J. Wegner και αποτελεί το πιο δημοφιλή σχέδιο του. Το design της, ήταν τόσο μπροστά από την εποχή της, που θεωρείται κλασσικό παράδειγμα της σχολής του Σκανδιναβικού Σχεδιασμού (Scandinavian Design).

legendaryChairs-graphicDesign-by-georgiaKalt-03

Καρέκλα Νο.14

Είναι γνωστή και με το όνομα “bistro chair”, γιατί χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ακόμα, σε καφετέριες και μπαρ. Πρόκειται για την πρώτη καρέκλα που παράχθηκε μαζικά. Σχεδιάστηκε το 1859, από τον Michael Tonet και αποτελεί μία από τις κλασσικότερες καρέκλες, παγκοσμίως.

legendaryChairs-graphicDesign-by-georgiaKalt-04

BKF butterfly chair

Και αυτή, πήρε το όνομα της (buttefly-πεταλούδα) από τη φόρμα της. Σχεδιάστηκε, στην Αργεντινή, από τους αρχιτέκτονες Antonio Bonet, Juan Kurchan και Jorge Ferrari Hardoy το 1938. Είναι τόσο αναπαυτική που την αποκάλεσαν «η καρέκλα της Siesta».

Αυτά είναι τα απωθημένα μου και στα παρουσιάζω σήμερα για να τα εκπληρώσω, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα καταφέρω να αποκτήσω έστω και μια ρεπλίκα τους. Μέχρι τότε, θα νιώθω πως έχω καλύψει την ανάγκη μου, εκτυπώνοντας τις αφίσες μου και τοποθετώντας τις, στoυς τοίχους του σπιτιού μου!

Αν έχεις και εσύ παρόμοια απωθημένα και ονειρεύεσαι καρέκλες μεγάλων σχεδιαστών, ρίξε μια ματιά στις εικόνες μου και αν σε καλύπτουν, κατέβασε τις αφίσες που σχεδίασα εδώ:

Βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον;