Συμπληρωματικά.

Ένα κολάζ φωτογραφιών αφιερωμένο στην έννοια της ένωσης.

Όταν τα πράγματα είναι ίδια, αλλά διαφορετικά. Όταν σου φαίνονται μισά και ψάχνεις κάτι για να τα ολοκληρώσεις. Όταν οι εικόνες, μεμονωμένα, έχουν περιορισμένο νόημα. Όταν το μπλε ψάχνει το πορτοκαλί, όταν το μωβ προσελκύει το κίτρινο και το κόκκινο, το πράσινο. Έτσι είναι τα συμπληρωματικά. Το ένα προσθέτει περιεχόμενο στο άλλο.

Η ύπαρξη τους ξεχωριστά, είναι εφικτή. Μπορούν να σταθούν άνετα και μόνα τους. Έχουν τη δυναμική να υπάρχουν και να δρουν αποτελεσματικά, χωρίς τη βοήθεια κανενός. Όταν όμως έρθει η ένωση, τα πράγματα αλλάζουν.

Η δύναμη τους μεγαλώνει, η ύπαρξη τους αποκτάει μια ξεχωριστή εικόνα και μια μοναδική λάμψη. Τα δύο μέρη τώρα, φαίνονται διαφορετικά και η συνύπαρξη τους καταρρίπτει την έννοια της ατομικότητας, της απομόνωσης.

Γίνεται σαν τη δύναμη του Abbott με τον Costello. Του Nicolas Godin με τον Jean-Benoît. Σαν την παλιά τηλεοπτική σειρά «Γιάννης και Μαρία» ή σαν την «Tom & Jerry». Σαν το τρίγωνο Θεσσαλονίκης με την κρέμα του και όπως η δύναμη των καλοκαιρινών διακοπών με ήλιο. Φτάνει να ταιριάζουν. Αρκεί το ένα να δίνει νόημα στο άλλο. Φτάνει να μπορούν να υπάρχουν αρμονικά και να μην αλληλο-καταστρέφονται. Μοναδικός και απαράβατος όρος.

Αυτά είναι τα συμπληρωματικά. Αυτά επιχειρώ να μοιραστώ μαζί σου σήμερα, σε μια προσπάθεια δημιουργίας κολάζ φωτογραφιών. Όλα ξεκίνησαν όταν χάζευα το φάκελο των εικόνων που συνηθίζω να συλλέγω, φωτογραφίζοντας στιγμές μέσα στην πόλη. Πρόκειται για φωτογραφίες, τραβηγμένες σε διαφορετικές εποχές, ώρες και με διαφορετική διάθεση. Παρακολουθώντας τις, παρατήρησα πως ενώ παρέμεναν δυνατές από μόνες τους ως εικόνες, κάποιες είχαν σημαντικές ομοιότητες τόσο αισθητικές όσο και νοηματικές. Συνειδητοποίησα πως αν τις ενώσω θα πάρουν άλλη έννοια, άλλη διάσταση.

Έτσι, επέλεξα αυτές που ταιριάζουν, που αλληλοσυμπληρώνονται και στις παρουσιάζω σήμερα. Ελπίζοντας πως θα σου μπουν ιδέες. Ιδέες και σκέψεις, για μια προσπάθεια εύρεσης όλων των συμπληρωματικών, που θα δώσουν άλλο νόημα στη ζωή σου. Που θα την κάνουν ποιοτικότερη και πιο ενδιαφέρουσα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα ψάξεις, να τα βρεις και να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Καλό ψάξιμο! Καλή ζωή!

Leave a Reply